Постигнаха споразумение за водата в Добрич и Шумен

Постигнаха споразумение за водата в Добрич и Шумен

Няма опасност от спиране на водата на жителите на Добрич и Шумен, съобщи народният представител от ГЕРБ Даниела Димитрова.

При разговори с министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова депутатът изрази силните притеснения на жителите на област Добрич от евентуалното спиране на електрозахранването на водното дружество и последващо ограничаване на водоподаването за областта. 

Резултатът днес е постигнато споразумение между „Българският ВиК Холдинг“ ЕАД и „Енерго – Про Варна“ ЕАД за погасяване на задълженията на двете ВиК дружества до 9 октомври Вследствие на това няма опасност жителите на областите Добрич и Шумен да останат без вода.

„Енерго-Про Варна“ ЕАД е поело ангажимент през този период да не въвежда в изпълнение графика за преустановяване на електрозахранването на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен. А холдингът - да сключи договори с тях за отпускане на кредит за разплащане с „Енерго - Про Варна“ ЕАД.

Задълженията на ВиК-Добрич и ВиК-Шумен в размер на 10,5 млн. лева са натрупани през изминалите години, тъй като водата в двете области се добива чрез помпи. Същевременно цената на ВиК услугата не може да надвишава прага на социална поносимост.

„Българският ВиК холдинг“ ЕАД беше създаден с решение на правителството през януари 2020 г. Една от основните му задачи е да подпомага ВиК дружествата в тежко финансово състояние, както и инвестициите във ВиК инфраструктура с цел подобряване на услугата за населението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.