0

Т ермокамери да бъдат поставени в културните институти из страната, за да се гарантира спокойствието на зрителите – по такъв проект работи Министерството на културата, съобщи Боил Банов пред БНТ.

Термокамери да бъдат поставени в културните институти из страната, за да се гарантира спокойствието на зрителите – по такъв проект работи Министерството на културата, съобщи Боил Банов пред БНТ.

Ще бъдат монтирани, за да могат хората да бъдат спокойни. Още на входа да се отсява, ако някой не дай Боже е с температура

коментира Банов. Термокамерите ще послужат във времето след края на извънредното положение, като министърът подчерта, че вирусът и тогава няма да бъде заличен, а до създаването на лекарство или ваксина, хората ще трябва да се научат да живеят с него.

„Имам убеденост, че краят на извънредното положение ще е тогава, когато е обявено“, отбеляза Банов. В случай, че все пак то бъде удължено, мерките в помощ на българската култура ще бъдат удължени. Ще бъдат въведени и нови, обещава министърът.

От пресцентъра на Министерството на културата добавиха за "Монитор", че тепърва ще бъдат уточнявани конкретни параметри - какви, колко и къде точно да бъдат поставяни термокамери, като това ще бъде само една от набелязаните мерки за безопасност в периода непосредствено след отпадане на извънредното положение. 

Конферентните срещи на министър Банов с представители на независимите творци ще продължат в четвъртък.

От МК имат готовност веднага след Великденските празници да обявят програмите към фонд "Култура" и отделни други програми, насочени към сценични изкуства, фестивали, библиотеки и др. ресори, по които ще може да се кандидатства за финансова подкрепа. По условията и критериите за кандидатстване вече било постигнато принципно съгласие между страните.

Припомняме, че според взетите мерки около 1200 свободни артисти ще получат минимална заплата за 3 месеца - за времето на извънредното положение за 2 месеца плюс още един. За държавните културни институти пък са обезпечени за 6 месеца възнаграждения и осигуровки.