0

П аметна плоча на големия български актьор Кирил Господинов, известен със знаковите си роли във филмите за „Баш майстора“, ще бъде поставена пред къщата му във Варна.

Паметна плоча на големия български актьор Кирил Господинов, известен със знаковите си роли във филмите за „Баш майстора“, ще бъде поставена пред къщата му във Варна.

За осъществяване на тази инициатива на 7 и 8 юли на ниво 2 в Гранд мол Варна ще се проведе акция по събирането на средства за плочата, съобщи petel.bg. Дъщерята на Кирил Господинов - Веселина Господинова, вече 6 години работи върху проекта „Баща ми-Баш майстора“.

След големия интерес, който варненци и гостите на Варна имаха към изложбата „Баш майстора завинаги“, сега е ред всеки, който носи в сърцето си спомена за големия актьор, да се присъедини към делото на самобитния талант завинаги да остане увековечено в морския град.

В рамките на инициативата ще може да се закупят тениски, магнити, шапки, 50% от средствата от продажбите на които ще отидат за реализиране на идеята за поставянето на паметна плоча пред родния му дом, казват домакините на инициативата. На всеки дарител ще бъде връчена и благодарствена грамота с подпис от дъщерята на великия актьор.

След редица успешни роли в театъра и киното, неповторимият Кирил Господинов се самопенсионира през 1994 година, като напуска театър „София“ и заживява във Варна. Не играе и това го убива, смята дъщеря му. Живее с малка пенсия и умира в мизерия.

Георги Чапкънов прави надгробната му плоча, а тогавашния културен министър Стефан Данаилов създава читалище „Кирил Господинов“ – единственото у нас, кръстено на съвременна личност. То се намира във варненското село Гроздьово, откъдето са корените на актьора. Там има поставена и паметна плача.

Днес в Ретро музея във Варна фигурата на „Баш майстора“ привлича стотици почитатели на киното, за да се докоснат до таланта и си направят снимка за спомен с Кирил Господинов.