0

А ктьорът Кирил Господинов ще има паметна плоча пред Морското казано във Варна. Тя ще бъде поставена през лятото.

Актьорът Кирил Господинов ще има паметна плоча пред Морското казано във Варна. Тя ще бъде поставена през лятото.

Същевременно стартира и дарителска кампания за набирането на средства за изграждането на негов паметник, който също ще бъде на входа на Морското казино. Това е любимoто място на познатия като Баш майстора актьор, твърди неговата дъщеря Веселина Господинова, цитирана от novavarna.net.

Тя е автор и осовен двигател на идеята споменът за баща ѝ да остане жив в града, който той толкова много е обичал и с който е бил свързан до последния си ден. Инициатива е изцяло подкрепена от почитатели и приятели на Кирил Господинов. Вече има изготвен барелеф и предстои неговото поставяне. Той е дело на академик Георги Чапкънов, близък приятел на актьора.

Скулпторът е автор и на паметната плоча пред читалището в родното варненско село на актьора-Гроздьово, както и на паметната плоча на гроба му в Тервел,. Според първоначалния замисъл на проекта, плочата трябваше да бъде пред дома му на улица „Никола Кънев“ 17 във Варна, но след консултация с главния архитект на Варна, Виктор Бузев, мястото е сменено.

Веселина Господинова споделя още, че подготвя голяма изненада за варненци в края на юли и началото на август по повод 85-годишнината от рождението на баща й. Предвижда се на входа на Морската градина да има безплатна прожекция на филма „Баш майсторът на море“.

Веселина е дарила вече целия архив на баща си на Държавния архив във Варна, за да могат всички, които искат да се докоснат до личността му, да имат възможност да го направят.

Кирил Господинов е роден на 24 май 1934 г. в с. Гроздьово, Варненска област. Между 1966 – 1971 година играе в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна. Най-известната му роля е на Рангел Лелин в кино поредицата „Баш майсторът“. Сред най-известните филми, в които се е снимал, са „Тримата от запаса“”, „Бон шанс, инспекторе!“, „Момчето си отива“, „Шведски крале“ и други. Почива на 18 април 2003 г. във Варна.

Желаещите да се включат в дарителската кампания за изграждане на паметника на Кирил Господинов могат да се свържат с Веселина Господинова във facebook или на телефон 0876433688.

(Снимката е от личния архив на Веселина Господинова)