Старозагорската оперна трупа възнамерява да постави атрактивно заглавие сред руините в затворената за посещения Чиния на старопланинския връх Бузлуджа.

Идеята е на директора на държавния културен институт Огнян Драганов. Предстои да се уточни какво ще бъде заглавието и кои изпълнители ще бъдат поканени.

„Това е един от начините да покажем на хората, че заключеният и саморазрушаващ се от три десетилетия паметник


заслужава да бъде върнат към нов живот

заяви областният управител Гергана Микова. Вчера в Чинията трябва да са влезли представители на Университета по архитектура, строителство и геодезия, хора от фондация „Бузлуджа“ и специалисти по охраната на труда, които ще преценят на място по какъв начин и за колко време ще могат да бъдат разчистени натрупаните в коридорите и в централната зала боклуци.

"Възнамеряваме да обезопасим поне част от вътрешното пространство, за да започнем да пускаме на първо време ВИП посетители, а след това да реализираме


не само оперна постановка, а и други спектакли

уточни Гергана Микова.

Тя припомни, че неотдавна фондация „Бузлуджа“ защити проект пред фондация „Гети“ на стойност 185 000 долара, с които ще бъдат извършени предпроектни проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на монумента. С част от тези пари ще се финансира и разчистването на отпадъците.

Предоставената за Бузлуджа безвъзмездна финансова помощ е част от сумата, която от Getty са планирали за реализацията на програмата си Keeping it modern („Запазване на съвременността“), по която ще бъдат изготвени плановете за консервацията и бъдещето използване на общо десет знакови архитектурни обекта на територията на България, Аржентина, Литва, Мозамбик, Испания и Уганда.

От 2014 година, когато е стартирана програмата, фондацията е подкрепила общо 64 проекта.


За пръв път обаче се финансира предложение на българи

През 2018 г. паметникът на връх Бузлуджа бе признат от европейската организация "Европа Ностра", с почетен председател Пласидо Доминго, за един от 7-те най-застрашени обекти на културното наследство в Европа. Десетки хиляди посетители пътуват до паметника всяка година, а ново проучване показва, че 94% от чуждите посетители биха искали да платят входна такса, ако паметникът бъде опазен.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.