Изследователи от университета в щата Северна Калифорния разработиха полезна технология, позволяваща на фермерите да откриват болести по растенията в полеви условия.

Портативното устройство, което се свързва към смартфона, работи на принципа на улавянето на проби от летливи органични съединения, които растителните видове освобождават през листата. На тяхната база се дава диагноза, пише изданието phys.org.

Всички растения отделят летливи органични съединения, които те „дишат“, но типът и концентрацията им се променя, ако растението е болно. Всяка болест има свой собствен характерен профил на летливите органични съединения. По този начин, измервайки типа и концентрацията, може да се определи дали едно растение е здраво или болно, както и от какво.

Ние създадохме устройство, което се свързва към смартфона, и бързо замерва летливите органични съединения в полеви условия, казва Циншан Вей, доцент в катедрата по химическо и биомолекулярно инженерство.

 

Методи

 

Съвременните методи за идентифициране на болести по културите са основани на молекулярни анализи, които изискват часове. Освен това трябва да се провеждат в лаборатория. Доставката на образец до лабораторията също изисква време. Така може да се стигне до седмица-две, когато резултатите излязат.

Новата технология позволява на фермерите по-бързо да откриват проблема и да ограничават възможните щети.

Как работи

Ако фермер подозира наличието на болест, той трябва да вземе листо от растението и да го сложи в специален затварящ се контейнер. Там то престоява не по-малко от 15 минути, за да може да се натрупат достатъчно летливи съединения. След това капакът се сваля, а фермерът използва тънка пластмасова тръбичка, за да улови органичните вещества. Системата регистрира какви и колко са те и предава данните към смартфона.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Колекционери са закупили вече 11 бутилки от еликсира

€35 000 за най-скъпото вино

Колекционери са закупили вече 11 бутилки от еликсира

Най-скъпото вино на света за миналата година не е нито италианско, нито френско, а еликсир от Унгария.

Безплатна регистрация на свинете в задния двор

Облекчава се режимът за регистрация на личните стопанства, след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Дребните семена  се посипват върху почвата, едрите се засяват надълбоко

Сеем карамфил и лобелия, за да ни радват напролет

Дребните семена се посипват върху почвата, едрите се засяват надълбоко

Градинарите през януари вече нямат търпение да засадят нещо и с това да
приближат откриването на летния сезон.