Поставяме диагноза на растенията със смартфона

Поставяме диагноза на растенията със смартфона

Специално устройство улавя летливи органични съединения

Изследователи от университета в щата Северна Калифорния разработиха полезна технология, позволяваща на фермерите да откриват болести по растенията в полеви условия.

Портативното устройство, което се свързва към смартфона, работи на принципа на улавянето на проби от летливи органични съединения, които растителните видове освобождават през листата. На тяхната база се дава диагноза, пише изданието phys.org.

Всички растения отделят летливи органични съединения, които те „дишат“, но типът и концентрацията им се променя, ако растението е болно. Всяка болест има свой собствен характерен профил на летливите органични съединения. По този начин, измервайки типа и концентрацията, може да се определи дали едно растение е здраво или болно, както и от какво.

Ние създадохме устройство, което се свързва към смартфона, и бързо замерва летливите органични съединения в полеви условия, казва Циншан Вей, доцент в катедрата по химическо и биомолекулярно инженерство.

 

Методи

 

Съвременните методи за идентифициране на болести по културите са основани на молекулярни анализи, които изискват часове. Освен това трябва да се провеждат в лаборатория. Доставката на образец до лабораторията също изисква време. Така може да се стигне до седмица-две, когато резултатите излязат.

Новата технология позволява на фермерите по-бързо да откриват проблема и да ограничават възможните щети.

Как работи

Ако фермер подозира наличието на болест, той трябва да вземе листо от растението и да го сложи в специален затварящ се контейнер. Там то престоява не по-малко от 15 минути, за да може да се натрупат достатъчно летливи съединения. След това капакът се сваля, а фермерът използва тънка пластмасова тръбичка, за да улови органичните вещества. Системата регистрира какви и колко са те и предава данните към смартфона.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.