Поставете закона над всички

Поставете закона над всички

Поредното клане и поредната циганска драма. Но дали е циганска от етническа гледна точка или просто защото всички сме цигани. Изкарваме 10 лева и отиваме да ги изпием. Кюстендилски пазванти решават да се бият и изведнъж става етническо напрежение. И не за друго, а защото ромите са взели превес и са набили пияните българи.

Ако етническите нашенци бяха победителите, то тогава ромите щяха да се надигнат. В случая обаче е обратното и веднага около 70 души скачат на протест. Понеже Кюстендил е близо до София, ще се изсипят и футболните агитки, рокерите и всякакви други субкултурници, за които това ще е поредната лесна форма на изява. И отново ще се породи етническо напрежение. Никой обаче не си дава сметката, че едните са агресори, както и другите. И особена разлика между двата етноса в случая няма. Едни и същи са. Но циганите винаги са по-лошите. В кюстендилския случай са и по-богатите. Не че всеки е длъжен да е запознат, но обвинения клан е един от най-платежоспособните в региона, което отново ги вкарва в лоното на лошите. Щом са силни, имат пари и са цигани, значи са лоши. Но никой не осъзнава, че по-лошите са тези, които са произвели тези роми. Дали са им възможност да трупат пачки и са им опънали чадър. А това определено не е друг, а представителите на местната власт, без значение от коя партия са. Защото именно кметовете и общинските съветници дават възможност на всеки етнически циганин или българин да трупа пари безнаказано. Дали през поръчки, дали през плащане или неплащане на нещо. Но когато онези хора, по-мургавите решат да се защитават, то веднага всички скачат, защото така е модерно. Имаме правосъдна система, която ще реши кой е прав и кой е крив. До тогава всякакви протести просто ни приобщават към по-нискокултурния етнос, който и да е той. Защото може на всеки да му е писнало от безчинствата, но с други безчинства няма как да решим проблема. Просто ставаме угодни на някого, който ще трупа пачки на гърба на протестиращите. И гаранция и сега в Кюстендил ще се появят такива хора, които ще искат да инкасират от трагедията на един убит млад човек, който никой не може да каже, че е заслужавал кончината си, но и никой не може да каже, че не я е. Самочувствието на натрупалите пари хора, без значение от етноса им, е пагубно. Те смятат, че са над закона. Особено когато и законът е под тях. И единственият начин да се справим с това нещо е не да протестираме, да ги пребиваме и да бутаме къщите, а да ги поставим под закона. Защото именно той е над всички ни, без значение от етноса и финансовия ни ресурс. Без значение от предпочитанията ни, религиозните виждания и сексуалните ни щения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.