Посрещаме Рождество Христово! (традиции и обичаи)
2

Посрещаме Рождество Христово! (традиции и обичаи)

Рождество Христово, един от най-големите християнски празници, ще посрещнем тази нощ. В полунощ честваме раждането на Сина Божий – Иисус Христос.

На трапезата на Бъдни вечер днес трябва да присъстват само постни ястия, при това нечетен брой. Според традициите трябва да са поне пет, като сред тях трябва да присъстват пита, варено жито, ошав и фасул. Поднесените ястия се кадят с тамян, прочита се молитва, с която започва празничната вечеря.

Според българските обичаи самият празник започва в полунощ с обичая коледуване. В него вземат участие ергени, годеници и наскоро женени мъже. Подготовката на коледарите започва още от Игнажден, като те разучават коледни песни, създават коледните групи и се определя водач на всяка от тях. Водачът трябва да е женен. Най-често групите се състоят от старец, баба, гайдар, трохобер и четници певци. Всеки от тях изпълнява определена задача – старецът и бабата размиват семейството, трохоберът събира даровете, четниците изпълняват коледни песни, а гайдарът свири. В някои региони на страната те се правят на котараци, за да известят, че пристигат. С празнично облекло и с китки на калпаците те тръгват по къщите, като започват винаги от къщата на най-личния човек – кмета, попа, учителя. Изпълняват коледни песни за здраве, щастие и обилна реколта.

Стопанинът на дома ги кани около трапезата и черпи мъжете с вино, а после ги дарява с колачета, пари, месо, брашно и други. Домакинята им дава пшеница, която да поръсят из къщата, за да се народи през следващата година.

На този ден имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени, Благороден, Благородна, Малчо, Мален, Малена, Малин

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.