0

П рез следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с високи за сезона температури.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с високи за сезона температури.

Вследствие наднормените температури през третото десетдневие на януари и началото на февруари есенните посеви в полските райони ще преминават от дълбок в относителен покой. На места в Дунавската равнина и в източните райони, където се прогнозират максимални температури до 14-15°С, средно денонощните – ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На тези наднормени температури ще реагират изостаналите в развитието си посеви във фазите поникване и 1-2 лист. По-голямата част от пшеницата зимува във фазите трети лист и братене.
Очакваните валежи през периода ще бъдат без стопанско значение и почвените влагозапаси при есенниците в полските райони ще останат необичайно ниски за сезона. В началото на третото десетдневие на януари на места в източните райони (агростанциите: Разград и Сливен) нивото влагозапасите в 50 и 100 сm почвен слой е под 60% от ППВ.


През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на резитби в лозовите и овощните насаждения. При плододаващите овощни култури най-често провежданите зимни резитбени операции са прореждане (просветляване) и съкращаване на короната. Успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни резитби - унищожават се повредените, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти. При фитосанитарните резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40 cm от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез – дезинфекцират с 10% разтвор на белина, спирт за горене или формалин. Засегнатите дървета от болестта огнен пригор дървета задължително се изкореняват и изгарят.
През периода в култивационните съоръжения се засяват семена за отглеждане на разсад предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Семената на доматите се сеят в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25.01-10.02.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ