Посрещаме февруари  с високи температури

Агрометеорологична прогноза за периода 27.01-02.02.2020 г.

Посрещаме февруари с високи температури

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време, с високи за сезона температури.

Вследствие наднормените температури през третото десетдневие на януари и началото на февруари есенните посеви в полските райони ще преминават от дълбок в относителен покой. На места в Дунавската равнина и в източните райони, където се прогнозират максимални температури до 14-15°С, средно денонощните – ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. На тези наднормени температури ще реагират изостаналите в развитието си посеви във фазите поникване и 1-2 лист. По-голямата част от пшеницата зимува във фазите трети лист и братене.
Очакваните валежи през периода ще бъдат без стопанско значение и почвените влагозапаси при есенниците в полските райони ще останат необичайно ниски за сезона. В началото на третото десетдневие на януари на места в източните райони (агростанциите: Разград и Сливен) нивото влагозапасите в 50 и 100 сm почвен слой е под 60% от ППВ.
През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на резитби в лозовите и овощните насаждения. При плододаващите овощни култури най-често провежданите зимни резитбени операции са прореждане (просветляване) и съкращаване на короната. Успоредно с резитбите за просветляване и съкращаване се извършват и фитосанитарни резитби - унищожават се повредените, изсъхнали, нападнати от болести клони и леторасти. При фитосанитарните резитби отрезите трябва да са на разстояние 30-40 cm от мястото на повредата, а инструментите след всеки отрез – дезинфекцират с 10% разтвор на белина, спирт за горене или формалин. Засегнатите дървета от болестта огнен пригор дървета задължително се изкореняват и изгарят.
През периода в култивационните съоръжения се засяват семена за отглеждане на разсад предназначен за ранно полско производство на зеленчуци. Семената на доматите се сеят в периода 15.01-10.02, на пипера и патладжана, които са по-топлолюбиви - между 25.01-10.02.
Дукена Жолева
Агрометеоролог при НИМХ

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.