0

В ъв връзка с ограничителните мерки в Румъния и обявеното извънредно положение в Молдова посолствата ни в Букурещ и Кишинев имат готовност да издават служебна бележка на сънародниците ни, които искат да упражнят правото си на вот на изборите на 4 април 2021 г., съобщават от външно министерство. 

Във връзка с ограничителните мерки в Румъния и обявеното извънредно положение в Молдова посолствата ни в Букурещ и Кишинев имат готовност да издават служебна бележка на сънародниците ни, които искат да упражнят правото си на вот на изборите на 4 април 2021 г., съобщават от външно министерство. 

Българските граждани следва да спазват действащите в страната мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. По информация на посолството ни в Букурещ в румънската столица за дните петък, събота и неделя е в сила ограничение на движението след 20:00 ч. В тази връзка е препоръчително сънародниците ни да гласуват в срок, който да им позволи да се приберат по домовете преди началото на вечерния час.

За изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. на територията на Румъния ще бъде отворена една избирателна секция в Посолството на Република България в Букурещ с адрес: Sector 1, Str. Rabat nr. 5.

В Молдова пък посолството ни е изпратило нота до Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова с молба българските граждани, които представят служебната бележка, да не бъдат санкционирани в случай, че се наложи по време на вечерния час да се придвижват от някоя от избирателните секции към населените места, в които живеят.

По информация на мисията ни в Кишинев вечерният час е въведен за общините Кишинев и Балц. Забранено е излизането в интервала между 23:00 и 05:00 ч. Сред допусканите изключения са излизания с професионална цел; необходимост от медицинска помощ и др. За доказване причината за излизане по време на вечерния час се изисква документ от местоработата или декларация (в свободна форма) от гражданина, в която е описана причината за излизането. Декларацията трябва да съдържа: трите имена, дата на раждане, адрес, причина и продължителност на излизането, дата и час на попълване и подпис.

Молдова се допускат само граждани, които представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, съдържащ QR код (Quick Response Code); или пътуващи, които представят документ за поставена ваксина срещу COVID-19. Документите за направен тест или поставена ваксина следва да бъдат на румънски, английски, френски или руски език.

Напомняме, че българските граждани в Молдова могат да гласуват в три избирателни секции в Кишинев, Тараклия и Кахул. Адресите им са публикувани ТУК.