Посолството на Украйна се жалва от поредна информационна атака

Посолството на Украйна се жалва от поредна информационна атака

Украинската страна разглежда проведената вчера "протестна" акция пред посолството на Украйна в София като поредната проява на информационна атака срещу Украйна. Това става ясно от изявление на посолството.

Пълният текст на изявлението:

На 6 юни до Посолството на Украйна в София се проведе малоброен митинг под наслов «В защита на българите в Украйна». В тази връзка Посолството на Украйна напомня, че въпросът за защитата на правата на етническите българи по време на административно-териториалната реформа беше обсъден по време на преговорите между Министрите на външните работи на Украйна и България Д. Кулеба и Е. Захариева през май месец т.г. и се смята за приключен.

Обръщаме внимание, че на 21 май т.г. кметовете на 19 населени места на Болградски район направиха публично изявление в подкрепа на реформата и също така се обърнаха към Кабинета на министрите на Украйна с призив за одобрение на 5 обединени териториални общности в рамките на този район. Това решението за формиране на общности и тяхната структура е резултат от диалога между жителите на населените места и консенсусното решение на мнозинството граждани, живеещи в Болградски район. Също така подчертаваме, че въпросът за районните центрове е следващият етап на реформата, като в момента статутът на Болградски район остава непроменен.

По-нататъшното провеждане на административно-териториална реформа и процес на децентрализация на местната власт ще се осъществява в съответствие с действащото национално законодателство на Украйна и в съответствие с най-добрите европейски практики. Украинската страна разглежда проведената "протестна" акция като поредната проява на информационна атака срещу Украйна.

Изразяваме безпокойство заради манипулативния опит българското национално малцинство да се използва като повод за намеса във вътрешните работи на Украйна.

Убедени сме, че подобни хибридни антиукраински прояви на деструктивни сили не могат да усложнят традиционно приятелските отношения между Украйна и България, които се основават на взаимно разбирателство и конструктивизъм, етническите българи в Украйна ще останая един от ключовите фактори за успешно развитие на двустранното ни сътрудничество.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.