Посолството на САЩ дари с модерна лаборатория общинската болница в Дупница

Посолството на САЩ дари с модерна лаборатория общинската болница в Дупница

Превръща я в №1 в Югозапада

Модерна лабораторна апаратура за PCR-и и всякакви вирусологочни изследвания получи общинската болница в Дупница от посолството на САЩ в България. Техниката пристигна миналата седмица и вече е налична в здравното заведение.

"Планираме да обособим лабораторията на партерния етаж. Изключително много ще ни помогне при обслужването на пациентите, защото ни предоставя възможност да правим и вирусологични изследвания, за които досега нямахме нужната техника и възможности. Нещо повече. Това гарантира още по-точно диагностициране и лечение на гражданите, за което сме благодарни на Посолството на САЩ. Стартирали сме процедура за лицензиране на новата лаборатория преди да започне да функционира, защото преминава през разрешителен режим. Това е огромна придобивка за болницата, за Дупница и за всички жители, защото говорим за изключително скъпа техника, която ще гарантира обслужване на най-високо ниво", категоричен бе медицинският директор на общинската болница д-р Крум Бонев.

Само до преди няколко години, дупнишката болница бе в изключително окаяно състояние и буквално пред закриване заради огромни дългове. Не веднъж и два пъти през 2016 и 2017 година, кметът на общината инж. Методи Чимев бе приканван от различни партии в Общински съвет да закрие болницата, но бе категоричен, че докато е кмет това няма да се случи. В края на 2017 година бе избран прокурист в лицето на Мария Жайгарова, която постепенно успя да стабилизира здравното заведение с много добре работещо ръководство, изглади противоречията между персонала, намали задълженията, увеличиха се заплатите, закупи се нова техника, привлякоха се светила в медицината и се извършват постоянно ремонти на материалната база. На практика, дупнишката болница от най-бедната и пред унищожение, с новата лаборатория е на път да се превърне във водеща в цяла Югозападна България.

От вчера започна изграждането и на външен асансьор в сградата на бившата Транспортна болница. Община Дупница избра изпълнител, като ремонтните дейности вече стартираха. "Асансьорът ще бъде товарен и няма да се налага вече пациенти, които не могат да се движат сами да бъдат качвани по стълбището. Надявам се колкото се може по-скоро да бъде изграден и въведен в експлоатация", заключи Бонев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.