0

О т началото на пандемията здравните власти и експерти полагат големи усилия, за да отправят препоръки от всякакъв вид към населението, за да се избегнат ненужни рискове от заразяване. Един от тях, и основателно, винаги е бил да избягват затворени пространства. Сега проучване потвърждава, че наистина 75% от инфекциите се случват на тези места, на които липсва вентилация и проветряване.

От началото на пандемията здравните власти и експерти полагат големи усилия, за да отправят препоръки от всякакъв вид към населението, за да се избегнат ненужни рискове от заразяване. Един от тях, и основателно, винаги е бил да избягват затворени пространства. Сега проучване потвърждава, че наистина 75% от инфекциите се случват на тези места, на които липсва вентилация и проветряване.

Освен семейните събирания, заведения и хотели, една особено опасна зона за заразяване е асансьорът. Той е идеалният пример за затворено пространство без вентилация, в което е невъзможно да се поддържа безопасна дистанция, през което минават десетки дори стотици пътници на ден, и в който неизбежно се докосват дръжката и бутоните за съответния етаж. Където може да дебне вирусът.

Всъщност аерозолните частици, които разпространяват коронавирус във въздуха, могат да се задържат в асансьори в продължение на три часа, повече от достатъчно време за заразяване на хората там.

Всъщност има случаи на заразяване, докато сте сами в асансьор, така че понякога дори спазването на препоръките опасността е толкова реална, че не можете да я избегнете, констатира испанската La Sexta.