Награждават посмъртно кюстендилския шофьор в четвъртък (ОБНОВЕНА)
2

Награждават посмъртно кюстендилския шофьор в четвъртък (ОБНОВЕНА)

Удостояват Румен Архипов със званието „почетен гражданин“ на града

Кметът на Кюстендил Петър Паунов предложи кюстендилският шофьор – Румен Архипов, който почина в движение, но спаси живота на 12 деца, да бъде удостоен със званието „почетен гражданин“ на Кюстендил. За целта вече е депозирана докладна записка до местния общински съвет, като решението по нея ще бъде взето на предстояща сесия на 25 октомври /четвъртък/.

„Няма как да не подкрепим това предложение. Този човек успя да предотврати истинска трагедия. Представете си какво можеше да стане и колко семейства да бъдат почернени“, коментираха местни парламентаристи.

До геройския подвиг на Архипов се стига на 15 октомври, след един от поредните му курсове. Малко след 14 часа той трябвало да прибере по домовете им общо 12 деца – 10 от ПМГ „Проф. Емануил Иванов“ и други 2 от Начално училище „Св. Климент Охридски“.  
„По време на пътуването шофьорът получава масивен инфаркт и изпада в безсъзнание. В последните секунди от живота си той проявява истинско геройство, като опитвайки се да овладее автобуса, натиска с двата си крака спирачката, дърпа ръчната и успява да спре в оградата на къща в село Слокощица. Пренебрегвайки болката, която вероятно е изпитвал, той успява да спаси живота на децата, които е превозвал“, посочва в докладната си записка кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Веднага след инцидента с децата започнаха работа психолози, които до ден днешен не могат да повярват, че „чичо Румен“ го няма. „По-голямата част от учениците бяха от село Слокощица. Благодарение на него те са живи и здрави. И сега говорят за Румен Архипов с умиление и възхищение. Страшно много го обичаха“, коментират жители от Слокощица.

Румен Архипов е роден на 11 март 1964 година. Учил е във Второ Основно училище и в Техникума по електротехника. Трудовият му стаж е в Оптико-механичния завод и Мини Бобов дол. От 15 години е шофьор в транспортна фирма, превозваща ученици от град Кюстендил към селата в общината. Той е един от любимите шофьори на учениците. „Румен наистина заслужава да бъде обявен за почетен гражданин на Кюстендил. Беше много добър човек и завинаги ще остане в сърцата ни“, коментираха колеги на Румен Архипов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.