Последствията от грипа (за детето, за майка му и за цялото човечество)
2

Последствията от грипа (за детето, за майка му и за цялото човечество)

Какво може да побърка една майка повече от легналото й дете на плочките в мола, което енергично тропа с крака, маха с ръце и крещи с цяло гърло: "Искам я-я-я-я-я", за поредната пластмасова кола с дистанционно? - Инфлуенцата! Няма значение дали е А, Б, Калифорния или Тексас. А и в картинката изобщо не влиза смразяващият кръвта коронавирус.

За лудото майче само при произнасянето на думата "грип" автоматично светва една гигантска червена лампа, която не спира да мига дни наред. Така че, ако по някаква невероятна причина все още успявате да се изплъзнете на бацила- яжте чесън, спете с глава лук или котешка опашка под възглавницата и изпълнете всички останали съвети, което сте прочели във форумите, защото отмениха епидемията, но грипа още не са.

При нас гадината първо докопа детето. Не, че не го очаквах -за 4 дни групата в градината рязко намаля от 30 на 8 хлапета. На петия ден падна и моя синковец. Но в градината от крайния квартал е така - контрол - никакъв и преди епидемията, и след нея. Впрочем, положението на входовете във всички родни забавачки сутрин е горе долу такова:

- Въшки има ли?

- Въшки? Н-е-е-е

-Ми, да влиза тогава...

Така е и с грипа – на честна дума. С други думи: връщат детето от градина само, ако лази като мечка към входа или гласът му е толкова прегракнал, че от устата му вместо думи излиза грохот. От друга страна, ако не е грипът, лелките сами ще свършат нужното за опразване на заведението като отворят всички прозорци толкова широко, колкото е необходимо, за да прекарат следващия ден в по-тясна компания. Но да не ви занимавам с вътрешнеоведомоствените правилници на ОДЗ-тата, защото ще ви запарят очите от четене. Само още едно от неписаните правила на лелките ще ви разкажа, че до следващия път може да го забравя - когато хлапето тръгна на ясла, започна да застава на буквата „Г“ веднага щом свърши работата в гърнето. Един ден така, втори ден така - става от гърнето и превива кръст като сецнал се сериозно пенсионер. Дълго се чудих каква е тая следтоалетна гимнастика и най-накрая проумях: в градината акали по часовник. А като свършели, ги забърсвали като в производствен цех - всички деца на буквата „Г“, а лелята минава и почиства положението анблок. Вътрешен правилник, кво да правиш - неофициалните правила не можеш да ги бутнеш ни с викове, ни с жалби. Доказателства и свидетели няма, а коя майка ще заведа детето заедно с гърнето да доказва пред комисия как прави буквата „Г“?! - Никоя, разбира се! И лелята сигурно още си действа анблок.

Ще ме прощавате за лекото отклонение, но това с навеждането отдавна ми тежи. Връщам се на грипа:

Преди синчето да го пипне, изчетох стотици постове на подивели майчета в групите за такива във фейсбук. Пишеха обезумели от ужас все едно току що се е реализирало най-апокалиптичното предсказания на Нострадамус за края на света. Истерия пълна! А на мен всеки път ми идеше да напиша: "По-спокойно, бе, госпожи! Светът ще го има и след десет пакетчета кърпички за сополи!". Все пак не написах нищо, за да не дръпна дявола за опашката. Е, дръпнах я и без да искам пуснах Нострадамус и в нашия дом. И започнах да гледам лошо всеки, който кихне или опита да прочисти гърло. Защото детето едва гледа, подсмърча, кашля. Не тропа с крак, не реве за плейстейшъна, а както е известно всичко извън обичайното поведение на отрочето е повод за безпокойство у всяка луда майка.

Човек ще остане с впечатлението, че пораженията от грипа са били включени в часовете по "Човек и природа" в четвърти клас и всяка втора майка е получила "Отличен" точно на този урок. Така де, данните са повече от стряскащи: „пандемията от Испанския грип върлува почти три години до 1920-а, достигайки разпространение дори до Арктика и отдалечените островни групи в Тихия океан. Данните за смъртността от инфлуенда тогава варират в доста широки граници, от 50 до 130 милиона жертви, но дори отчитайки по-малкото число, испанският грип е едно от най-смъртоносните в човешката история“. Вярно тогава не е имало вълшебно противогрипно лекарство, както сега наричат популярния препарат в аптеките.

Обаче, така или иначе, половината майки действат с бабини илачи или в краен случай със шуслерови соли, за да елиминират риска от страничните ефекти на "химията". И така на практика все едно се връщаме във времето на Първата световна война. Като прибавим към хард диска на майчето и информацията от телевизора за първата и втората жертва на тазгодишния грип, до какви поражения на нервната система може да доведе, както и за размотаваните хлапета между различните болници и за пневмонията на съседчето....Никой няма право да я съди за нервното й поведение по отношение на грипа, което при появата на първите симптоми при собственото й дете вече не е просто нервно. Само при мисълта за повишаване на температурата, придружена с обилен сопол и кашлица, тя вече има учестен пулс и едри капки пот по челото. При плъзването на живака над 37,5 градуса състоянието на умерена тревожност преминава в паника, а ако удари 39 майчето изпада в амок. И в пристъпа на умопомрачение, вместо да го заведе на лекар, започва да моли за подробни описания на симптомите на грипа във всички фейсбук групи.

След това, докато с едната ръка забожда термометъра в мишницата на отрочето, с другата трескаво отговоря на всеки един от 185-те коментара за върлуващия в момента вирус от патили и препатили дами. Междувременно ги информира колко точно е температурата на клетото дете и вече пита как да я свали. И понеже е получила 16 различни мнения за дозировката на температуропонижаващото, а всички звучат компетентно, не може да реши на кое точно да се довери и накрая залага на чорапите с оцет. В някакъв момент майчето се овладява, спомня си отново за риска от температурен гърч и усложненията от грипа и хуква към болницата.

Следват 5 дни лекарства за детето и за нея, защото вече и тя е залепила вируса. 5 безсънни нощи с термометъра под пижамата на хлапето. 5 килограма надолу за майката. И поне още 5 дни след оздравяването с маски до магазина, за всеки случай. Детето вече е добре. След месец и майчето ще се успокои. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.