0

Т рябва да подготвите градината си за зимния сезон, преди да дойде студът.
Падналата слана няма да нанесе големи щети, но за да запазите здравето си, е добре да не работите в градината при температури под нулата през деня, пише skill.bg.

Трябва да подготвите градината си за зимния сезон, преди да дойде студът.
Падналата слана няма да нанесе големи щети, но за да запазите здравето си, е добре да не работите в градината при температури под нулата през деня, пише skill.bg.

Октомври е идеалното време да подготвите градината си за зимата. Все пак винаги поглеждайте термометъра.
Листа
Редовно почиствайте всички листа от ливадата, за да я поддържате зелена, с достатъчно достъп на кислород и с минимум мъх. С духалка за листа ще свършите бързо тази работа. С нея можете да издухате листата и клонките от ливадата. Някои модели духалки за листа засмукват и нарязват листата и клонките. В такъв случай лесно можете да изхвърлите съдържанието на торбата на духалката.


Няма нужда да почиствате листата покрай и под храста преди зимата. Те представляват защитен слой срещу студ за корените. Но непременно проверете дали листата не са заразени с гъбички или бактерии. Ако са заразени, незабавно ги отстранете, за да не разпространят заболяването.
Можете да продължите да косите ливадата, докато не забележите, че тревата е спряла да расте. Последното косене за годината ще е към края на октомври. Съветваме ви да окосите до 4 см.
Гребло
Някой специализиран аератор или градинско гребло лесно ще отстрани мъха от ливадата. След това просто съберете мъха с греблото и го изхвърлете. Можете да поръсите с вар, за да повишите нивото на pH на почвата и така да се борите с мъха. Първо трябва да направите тест на почвата, за да проверите дали това е нужно. Можете да наторите ливадата за последен път преди зимата около 6 седмици след варосването. Това осигурява допълнителна защита от заболявания, помага тревата да се възстанови по-бързо и ливадата да е в по-добра форма и по-зелена. По-гъстата трева също намалява риска от поява на мъх. Ако трябва, може и през зимата да пръснете вар. Можете да варосвате дори когато има сняг. Варта ще попие в почвата с топенето на снега.
Важно е да се погрижите както трябва за растенията, когато подготвяте градината си за зимата. Някои растения са много чувствителни към студа, докато други са вечнозелени.
Растенията, които са чувствителни към студа, ще умрат скоро, ако влажната почва замръзне. Имайки предвид това, засаждайте тези растения в порьозна почва. Ако е възможно, засаждайте ги в саксии, за да можете лесно да ги пренесете вътре, например в градинската барака, когато температурата падне под нулата.
Уязвими
Саксийните растения са по-уязвими от студа, отколкото засадените в земята. Вероятността да замръзнат корените е по-голяма поради стените на саксията. За да предпазите саксийните растения, увийте саксиите в опаковъчно фолио с балончета. Пробийте дъното на опаковката от фолио, за да може да се оттича дъждовната вода. Добра идея е да преместите саксиите вътре – например в бараката или гаража, ако студеното време продължи или застудее още повече.

Изпомпайте водата от езерцето

Изкуствените езерца също се нуждаят от грижи преди и по време на зимния сезон. Най-важното е да не позволявате езерцето да замръзне. Ако езерцето не е много дълбоко и замръзне за дълго време, рибките може да се окажат в капана на леда. Газовете, които нормално се отделят от езерцето, не могат да излязат, ако има слой лед.
Ако езерцето е от бетон или зидария, което често е случаят при езерцата, изградени над земята, ледът може да повреди конструкцията на езерцето. В такъв случай е по-добре да изпомпате водата от езерцето, например с помощта на потопяема помпа. Непременно използвайте помпа, която е подходяща за мръсна вода, и оставете най-малко 50 см (15 инча) вода в езерцето, ако в него има флора или фауна.

Подрязваме лозата и брезата

Някои растения и дървета се нуждаят от подрязване през зимата. По правило лозата, яворът, брезата, габърът, лавандулата и хортензията, която цъфти от стари пъпки, може да се подрязват преди зимата. И обратно, тогава не е добре да подрязвате овощните дръвчета, иглолистните растения, розите и увивните растения. Винаги внимавайте кои растения и дървета може да се подрязват през този период.

Полива се през 2-3 дни

През първата година се извършват поливки през 2-3 дни, според времето и почвата. Почвата се поддържа чиста от плевели. Растенията се подхранват неколкократно с 20-30 грама азот на корен. Колтуците се почистват редовно. Целта е за една година да се получи приръст от 2-2.5 м, така че растенията да достигнат до асмалъка. Кивито може да се отглежда и на телена конструкция.
През втората година при нормално развитие растенията дават 2-4 разклонения върху асмалъка.
На третата година се извършва резитба. Оставят се 1 до 4 пръчки, според развитието на растението, с дължина равна на 8-10 пъпки.