Посланикът ни в Скопие: Свързаността на Балканите ще укрепи добросъседските отношения   

Посланикът ни в Скопие: Свързаността на Балканите ще укрепи добросъседските отношения  

Свързаността на Балканите ще укрепи добросъседските отношения. Това е заявил посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. Той е присъствал на работна закуска, която се е провела на 28 октомври, в рамките на Съвместното председателство на Берлинския процес между България и Република Северна Македония, в присъствието на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, посланиците на държавите от Западните Балкани, както и посланиците на Германия и България в Скопие Анке Холщайн и Ангел Ангелов, съобщиха от МВнР.

Ангелов изразил съжаление за невъзможността на двете страни да сближат максимално своите институции по време на Съвместното съпредседателство, поради неочакваното избухване на пандемията от COVID-19. В същото време, обърнал внимание, че Берлинския процес, чийто инициатор е германския канцлер Ангела Меркел, е чудесен пример за последователната поддръжка, която България и другите подкрепящи разширяването държави-членки на ЕС оказват на региона.

От българска страна било изрично подчертано, че целта на Берлинския процес е да модернизира обществата в Западните Балкани, за да могат същите да са подготвени да се справят с бъдещи препятствия. Била посочена ролята на икономическата, културната и транспортната свързаност за утвърждаване на добросъседските отношения в региона.

Посланик Ангелов подчертал тясната координация по дневния ред на Съпредседателството на Берлинския процес, с участниците и партньорите от Европейската комисия, Съвета за регионално сътрудничество, както и с доскорошното Хърватско председателство и настоящото Германско председателство на Съвета на ЕС. В заключение, заявил, че с Република Северна Македония сме заедно в Берлинския процес и заедно ще продължим напред.

На свой ред министър Османи оценил положително свършеното до момента от България и Република Северна Македония, заявявайки, че заедно с българската страна е създадена основа за постигането на видими и измерими резултати. Изразил очакване инициативата за придвижване с лични карти между страните от Западните Балкани да бъде сред темите за разговор на Срещата на министрите на икономиката по Берлинския процес, в София, на 5 ноември тази година.

В заключение, посланик Холщайн акцентирал върху факта, че настоящото съпредседатество е първо по рода си между държава-членка на ЕС и страна-кандидат. Оценил, че целта на Берлинския процес е повишаване на регионалното сътрудничество между страните от Западните Балкани, което ще бъде в полза на гражданите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.