Посланикът на Азербайджан: България е надежден партньор в доставките на азерски газ до Европа

Посланикът на Азербайджан: България е надежден партньор в доставките на азерски газ до Европа

България е надежден партньор в осигуряването на доставки на значителни количества газ от гигантското газово находище „Шах Дениз“ и потенциално от други находища в Азербайджан до Европа. Това посочва посланикът на  Азербайджан у нас  Наргиз Гурбанова в прощален адрес във връзка с края на мандата й, съобщава от пресцентъра на дипломатическата мисия , цитирани от Фокус.

Тя посочва, че икономическите отношения между нашите държави са важен компонент на стратегическото ни партньорство. Двустранното сътрудничество в областта на енергетиката пък било много успешно. България е и един от ключовите участници в Южния газов коридор, казва посланичката. 

Изтъква, че доставката на азербайджански природен газ за България от 1 януари 2021 г. ще бъде едно от значимите събития в отношенията между двете страни.

Редица други сектори също предлагали  възможности за сътрудничество, като транспорт, селско стопанство, туризъм, информационни и комуникационни технологии, фармацевтични продукти и др. "Също така, бих искала да отбележа, че за последните 5 години стокооборотът между нашите държави се е увеличил 7 пъти", посочва  Гурбанова в адреса си.

В началото му тя изтъква, че за нея е било чест да служа като посланик на моята страна в "прекрасната" България. Напомня, че в продължение на тези години сътрудничеството между двете държави се осъществявала в съответствие със стратегическото партньорство, установено със съвместната декларация, подписана на 4 март 2015 г. по време на официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев в София.

"Ролята на взаимните посещения в развитието на отношенията между нашите страни, особено контактите на високо ниво, е неоспорима. От тази гледна точка, мога да отбележа, че през последните 5 години са извършени 66 взаимни посещения и са подписани 27 правни документа. Тези документи служат за укрепване на нашето сътрудничество във всички области", отбелязва тя.

През своя мандат важен приоритет било установяването на връзки между регионите и за целта е направила многобройни посещения във Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Габробо, Бургас, Кърджали, Руен, Созопол, Добрич, Тетевен, Тутракан, Свищов, Казанлък. В културно отношение пък  Азербайджан и България се радвали на тесен междуличностен обмен и бележели напредък в сътрудничеството в областта на науката, образованието, културата, спорта и др.

Накрая споменава и военният конфликт с Армения, който завършил с подписването на  тристрано изявление между Азербайджан, Армения и Русия и така се сложил край на окупацията азербайджанските земи от страна на арменските въоръжени сили. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.