Посланик Мустафа в АЕЦ
4

Посланик Мустафа в АЕЦ "Козлодуй"

Като продължение на Меморандума за разбирателство в областта на ядрената енергия за граждански цели, подписан между САЩ и България на 23 октомври, посланик Мустафа посети АЕЦ "Козлодуй", за да проучи възможността за партньорство при разработване на решение за бъдещите енергийни нужди на България. Това съобщиха от посолството на САЩ у нас във Фейсбук.

Посланикът и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" обсъдили как Козлодуй се възползва от предимствата в инфраструктурата и човешкия капитал, които трябва да го превърнат в център на българската ядрена енергетика за следващите поколения.

Двете страни обсъдили и

хибридно решение, което максимално да използва оборудването, което България е закупила

преди за проекта "Белене", допълнено от най-добрите в класа технологии от редица западни доставчици.

"Такъв проект би бил по-устойчив от финансова гледна точка спрямо други опции и би се възползвал от вече съществуващите големи технически, екологични и сеизмични предимства на Козлодуй, висококвалифициран персонал, център за обучение, мерки за безопасност и сигурност и инфраструктура за пренос на електроенергия", написаха от посолството.

По думите им успешният хибриден проект в Козлодуй би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България.
 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.