Посланик Мустафа: Двустранните отношения са важни, само обединени можем да победим пандемията

Посланик Мустафа: Двустранните отношения са важни, само обединени можем да победим пандемията

US посолството подпомага дейността на БЧК

„Само докато оказваме подкрепа един на друг, на приятели и съседи, на цялата си общност, ще успеем да се справим с тази пандемия. Заедно ще я победим. Сигурна съм, че предстоят по-добри дни”. Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа в онлайн пресконференция, организирана от Българския червен кръст и US посолството.

„За нас е изключително важно да развиваме и засилваме двустранните отношения, връзките между нашите два народа”, каза още посланик Мустафа. Тя сподели, че вече от година и половина живее в България заедно със семейството си и смята себе си като част от населението на страната. „Гордея се с работата, която полагаме заедно, докато се изправяме и възстановяваме от пандемията”, заяви Мустафа.

Посланикът подчерта значението на партньорството между САЩ и БЧК. От думите ѝ стана ясно, че през ранните етапи на пандемията американското правителство е оповестило помощ за България в размер на 500 000 щатски долара за борба срещу COVID-19. В допълнение на това са предоставени 1 милион лева в цялата страна, както и множество дарения в натура от американски компании, които са достигнали до 112 местни организации, работещи за преодоляването на кризата от пандемията. В рамките на кампанията „Възстановяваме се заедно”, която започна през ноември миналата година и все още продължава, пък са осигурени още 1 милион щатски долара в помощ на медици, медицински центрове и болници. 

Стана ясно, че Херо Мустафа ще посети БЧК днес следобед. 

Участие в конференцията взеха представители на БЧК, сред които председателят акад. Христо Григоров и Деница Баръмова, която предостави информация за това как организацията използва ресурсите. Част от дейностите е свързана с информационна кампания с надслов „Направи го за тези, които обичаш”, както и мащабна програма „Дейности в отговор на COVID-19, която се финансира от Американската агенция за международно развитие, подкрепена от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

„Тази програма е важна, защото демонстрира че когато сме заедно, когато сме обединени, ръката която подаваме на хората, ги изправя. Тя е важна, защото достигна до хиляди хора в България, коментира академик Григоров". По думите му близо 30 хиляди социални слаби граждани са получили хигиенни продукти, а образователни материали са предоставени на деца от ромски произход. 

Деница Баръмова уточни, че БЧК е продължило своята дейност благодарение на подкрепата от американското посолство. Реализираните дейности, обясни тя, са свързани с промоция на хигиенни практики, психологическа усточивост, като се изготвя виртуален център за контакти и за първи път ще се проведат безплатни професионални психологически консултации. Също така младите хора и децата са стимулирани в рамките на обучения, така че да изградят сами умения за справяне с проблемите. Друга елемент на дейността на БЧК е подготовката на доброволци и подпомагане с ваучерни и кешови операции.

Баръмова уточни, че програмата цели да достигне до над 100 000.   

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.