Посланиците на САЩ и UK на посещение в КЗД
4

Посланиците на САЩ и UK на посещение в КЗД

Посланиците на САЩ и на Великобритания у нас - Херо Мустафа и Роб Диксън са били на официално посещение в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) на връх  1 юни - Деня на детето, става ясно от съобщение на комисията.

От КЗД уточняват, че двамата са се срещнали с доц. д-р Ана Джумалиева – председател на КЗД, и доц. д-р Баки Хюсеинов – заместник-председател на КЗД.

Посланиците били запознати със спецификата в производството пред КЗД, както и с превантивната дейност и приоритетите на институцията. По време на разговора се обсъдили възможности как посолствата на двете държави могат да окажат своята подкрепа на Комисията в борбата с дискриминацията.

Били засегнати общи теми от взаимен интерес, обърнато било внимание на борбата срещу неравното третиране спрямо ЛБГТИ общността с цел повече толерантност към тези хора. Набелязали се редица идеи, които биха могли да бъдат основа за бъдещи съвместни действия за защита на равнопоставеността както с посолствата, така и с институции в двете страни, работещи в областта на недискриминацията и правата на човека.

Малко по-късно от посолството на Великобритания съобщиха във Фейсбук, че прекратяването на омразата, дискриминацията и насилието срещу LGBTQI + хората и други малцинства и маргинализирани общности изисква съвместни действия от всички.От мисията изтъкват, че работейки заедно, можем да създадем свят, който уважава и чества достойнството на всички хора. "Универсалната декларация за правата на човека гласи, че всеки има право на основни свободи и човешки права. Нашата колективна отговорност е да гарантираме, че тези права се ползват от всички хора", посочват от там. Поясняват, че целта на срещата е да обсъдят как си сътрудничим, за да направим дискриминацията и речта на омразата неприемливи.

Същото послание след това бе публикувано и от US посолството у нас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.