Поскъпването на тока удари и фермите, цената на млякото скача
2

Поскъпването на тока удари и фермите, цената на млякото скача

Поскъпването на тока вече е видимо и в кравефермите в страната. Вместо платените през август 1200 лева за електроенергия, в семеен животновъден обект в село Боерица край Ихтиман към момента се налага да плащат 2800 лв. месечно. Това стана ясно по време на инспекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) във фермата.

По думите на съсобственика на мястото Светозар Гичев „отоплителният сезон” в кравефермата все още дори не е започнал, въпреки сериозните сметки, които семейството се налага да заплаща. За да покрият тези сериозни разходи за електричество,  фермерите следва

да увеличат цената на предлаганите млечни продукти с поне 30 на сто.

Към момента обаче тя се е увеличила едва с 1-2 на сто, а остатъкът се поема от собствениците.

„Повечето подобни ферми работят на отрицателни себестойности не само у нас, но  и в Европа”, категоричен бе Гичев, според който основният проблем пред малките и средните ферми не е цената на млякото, а липсата на персонал. Именно поради тази причина идеята на една такава ферма е минимизиране на човешкия труд. Така например „сервирането” на храна крави, който живеят във фермата, се извършва със специализирано ремарке.

Фермата е построена преди 4 години като първоначално обитателите й са наброявали едва 32. Породистите млечни крави симентал от Австрия днес вече са около 180. Между 70-80 от тях се доят постоянно, а средната млечност към момента е 27 литра.Собствениците на мястото се похвалиха, че през 2020 г. фермата е постигнала два високи резултата – второ място по млечност на стадото симентал у нас - 8 200 литра за година, и крава рекордьор по най-висока млечност в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.