Поскъпва обслужването на гише в банките

Поскъпва обслужването на гише в банките

Електронното ще поевтинява

Таксите за обслужване в банковите клонове ще се увеличат в скоро време. Това ще стане за сметка на по-евтино електронно банкиране, за да може клиентите да се насочат към дигиталните банкови услуги. Това каза шефът на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов за bTV.

Причина за ръста е влязла в сила европейска директива, с която цената на един трансграничен превод в евро трябва да се уеднакви с тази на вътрешните за дадена страна преводи. Това ще се случи в средата на декември като така международните преводи ще поевтинеят десетократно.

Пътуващите в чужбина също ще бъдат облагодетелствани,

защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България. Според Андронов увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси. Обслужването в клонове пък е по-скъпо, защото е свързано с хора, инфраструктура и поддръжка на охрана, офиси и плащане на наеми на помещенията. „Дигиталното банкиране в този смисъл е доста по-евтино", уточни шефът на АББ.

Той успокои, че

икономиката не е в рецесия, а просто има забавяне

на ръста й. Затова и лихвите са ниски. "Вероятно Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта ѝ е да се стимулира потреблението", обясни банкерът като припомни, че растежът за България е 3,7%. Насърчаването на потреблението се вижда и у нас, където ръстът на потребителските кредити е 20%. При ипотеките той е 16%. "Това показва стабилност, което се доказва и от ниските нива на безработица“, каза още Андронов.

По думите му,

гражданите имат около 55 млрд. лева в банки, което е малко,

сравнено с другите европейски страни. За държава като България обаче тази сума не е малка и парите се увеличават бързо. „Основното финансиране на банките се осигурява от гражданите", добави Андронов. Той съветва да не се взимат кредити заради ниските лихви, а при реална нужда и с план.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.