Таксите за обслужване в банковите клонове ще се увеличат в скоро време. Това ще стане за сметка на по-евтино електронно банкиране, за да може клиентите да се насочат към дигиталните банкови услуги. Това каза шефът на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов за bTV.

Причина за ръста е влязла в сила европейска директива, с която цената на един трансграничен превод в евро трябва да се уеднакви с тази на вътрешните за дадена страна преводи. Това ще се случи в средата на декември като така международните преводи ще поевтинеят десетократно.

Пътуващите в чужбина също ще бъдат облагодетелствани,

защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България. Според Андронов увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси. Обслужването в клонове пък е по-скъпо, защото е свързано с хора, инфраструктура и поддръжка на охрана, офиси и плащане на наеми на помещенията. „Дигиталното банкиране в този смисъл е доста по-евтино", уточни шефът на АББ.

Той успокои, че

икономиката не е в рецесия, а просто има забавяне

на ръста й. Затова и лихвите са ниски. "Вероятно Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта ѝ е да се стимулира потреблението", обясни банкерът като припомни, че растежът за България е 3,7%. Насърчаването на потреблението се вижда и у нас, където ръстът на потребителските кредити е 20%. При ипотеките той е 16%. "Това показва стабилност, което се доказва и от ниските нива на безработица“, каза още Андронов.

По думите му,

гражданите имат около 55 млрд. лева в банки, което е малко,

сравнено с другите европейски страни. За държава като България обаче тази сума не е малка и парите се увеличават бързо. „Основното финансиране на банките се осигурява от гражданите", добави Андронов. Той съветва да не се взимат кредити заради ниските лихви, а при реална нужда и с план.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите. Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.

Над 650 БГ проекта получават 114 млн. евро по “Хоризонт Европа”

Над 650 български проекта са получили 114 млн. евро по програма “Хоризонт Европа”. Това каза еврокомисарят по иновациите, проучванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел по време на 20-годишния юбилей на Евроклуба към Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за хазарта днес. Предложенията бяха подкрепени с 11 гласа „За“ и 6 "въздържали се".