Посичат Свети Евпъл и света Сузана

Посичат Свети Евпъл и света Сузана

Имен ден празнуват Сузана и Лиляна

Свети дякон Евпъл живял в Сицилия по време на гонение на християните при Диоклетиан (284-305).

Той без страх служил на Господа Бога. По това време било строго забранено на християните да държат в къщи свещени книги, които езическите власти старателно търсили и ги изгаряли, когато успявали да ги намерят. Християните криели книгите и предпочитали по-скоро да отидат на смърт, отколкото да предадат на езичниците това драгоценно съкровище. Свети дякон Евпъл, ревностно служейки на Господа, се старал чрез молитва и наставление да укрепва вярата и духа на християните. Той събирал около себе си народ, учил го, чел на неграмотните и обяснявал словото Божие. Бил заловен и жестоко измъчван чрез глад и жажда. Но Господ явно помагал на Своя верен служител, по чиято молитва се явил воден извор и освежил жадуващия. Осъден на смърт, Свети Евпъл бил поведен с окачено на шия Свето Евангелие през 304.

Пак по време на царуването на Диоклетиан в Рим живеел презвитерът Гавиний, роден брат на римския папа Гай ( 283 296 г). Те произхождали от знатен род и се водели роднини на цар Диоклетиан, но той, защто са християни ги презирал и се отричал от тях. Презвитерът Гавиний имал дъщеря на име Сузана. Диоклетиан поискал да я направи жена на своя осиновен син Максимиан. Тя се съгласила, но при условие, че Максимиан да стане християнин. Разяреният император заповядал да бъде убита в дома с меч. Това станало през през 296 г. Заедно с нея мъченическа смърт приели Гаваний и папа Гай.

Днес имен ден празнуват Сузана и Лиляна.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.