0

Д нес почитаме Свети свещеномъченик Евтих, родом от град Севастопол в Палестина. Той бил ученик на Свети Йоан Богослов.

Днес почитаме Свети свещеномъченик Евтих, родом от град Севастопол в Палестина. Той бил ученик на Свети Йоан Богослов.

Той обходил много страни и градове като апостол и епископ. Бил гонен, изтезаван и държан в окови. Завършил мъченически своя живот – посечен бил с меч.

На днешната дата Парвославната църква отбеляза и

Свети мъчени Татион


Той бил родом от Мантиней, в римската провинция Витиния.

Хванат от езичниците за това, че вярвал в Христа, той бил заведен в град Клавдиопол при управителя на града Урбан и на разпита се обявил за християнин, за което и бил затворен в тъмница.След това той бил подложен на повторен разпит и тъй като неизменно пребивавал в Христовата вяра, първо го пребили от бой с тояги, а после започнали да стържат тялото му с железни предмети, след което отново го били и започнали да го влачат из града. Мъченическата му кончина е настъпила през 305 г. .

Свети Козма Етолийски


който е роден през 1714 г. в семействона тъкачи, също отбелязваме днес. Той ограмотява го местният свещеник Ананий. По-късно се мести в село Агия Параскеви, където продължава обучението си при учителя Теофан. Там живее в продължение на 8 години, ставайки ученик на Теофан. През 1743 г. се установява на Света гора, а с основаването на Атонската академия - постъпва в нея. След завършване на академията се усамотява в манастира Филотей, приемайки монашески обет с името Козма. Остава две години в манастира, след което през 1759 г. се мести в Цариград, където среща в лицето на вселенския патриарх Серафим II. Серафим ΙΙ го праща в Епир да проповядва Божието слово. В продължение на 16 години Козма Етолийски изнася проповеди предимно в Тракия, Македония и Тесалия, както и в Централна Гърция, Егейските и Йонийски острови.

През 1768 г избухва поредната Руско-турска война. Набеждват Козма, че е руски агент. Арестувун е и обесен на 24 август 1769 г. Канонизиран за светец през 1961 г