Пощадете детската психика

Пощадете детската психика

Изолация, неизвестност, страх, лишение, зараза... Тези думи белязаха живота на всеки един от нас през последната една година и повече. COVID-19 изненада всички и показа на цялото общество колко безсилни сме пред майката природа.

Страхът от неизвестното, от този враг, който ни атакува в гръб, облада голяма част от съзнанието на обществото. Неслучайно хората се чудят как да съхранят психиката си по време на пандемията. Този страх естествено не подмина освен медиците, но и майките на малки деца. И как не, рожбите им са най-милото им. По време на изолацията редица майки трепереха и не излизаха с децата си дълго време. Затвориха ги в апартаментите си и ги извеждаха само на терасата, дезинфекцираха подметките на обувките, дезинфекцираха всяка стока, която влиза в дома им, сваляха дрехите на вратата и веднага ги пускаха в пералнята само и само да предпазят децата си.

Малко успокоение се внесе за майките, след като се установи, че COVID-19 не е толкова опасен за децата. При тях не се получават тежки усложнения, дори напротив, карат го доста леко, даже безсимптомно. Но малчуганите бяха набедени, че са едни от най-големите разпространители на коварния COVID-19. Едва ли не невинните деца бяха обвинени, че убиват своите родини, близки и познати, като просто разнасят вируса. Вероятно е нормална подобна нападка, при положение че при мнозина, дори високообразовани хора и учени, страхът от заразата и от неизвестното взеха превес над разума. Ето, оказва се, че дори и при някои общопрактикуващи лекари и педиатри това безпокойство надделява. В момент на масова паника, вместо да внесат малко успокоение, те внасят уплаха и тревога. Внасят смут и в без това притеснените до болка майки на малки деца. Всеки знае, че няма как тази тревога да не се предаде и на детето, което и без това расте в много сбъркана пандемична обстановка. Трябва ли в такъв момент да се изисква бърз антигенен тест за COVID-19 буквално за всеки сопол, кашлица или температура. Така не се ли внася само допълнително стрес във и без това напрегнатата ситуация, вместо да се внесе успокоение, и то точно от личния лекар. Не може ли малко да се пощади нейната психика, а защо не и тази на детето. Не може ли малко да се пощади и неговата физика и да не се пращат ей така за всеки случай за тестване.

Да, медицинските специалисти твърдят, че антигенните covid тестове са безопасни за здравето и няма проблем да бъдат използвани често, дори и при деца. Но всеки, който си е правил този тест, обаче знае, че е доста неприятно да ти бръкнат почти в мозъка през носа, като се взима пробата, какво да говорим за едно малко дете на 2-3 години. Не може ли малко по-прецизно да се назначават тези тестове, поне за малчуганите. Малко тях да ги пощадим в цялата тази ситуация. Не може ли педиатрите да не следват така стриктно инструкцията, че при наличието на поне два от covid симптомите да бързат да изпратят майката да извади 20 лева и да си купи теста от аптеката... и така през няколко седмици... Не може ли поне първо да го прегледа физически, да го преслуша и тогава да го прати за тест.

Да, вероятно е разбираемо да се страхуват медиците. Нека не се забравя обаче, че излагането им на този риск е финансово компенсиран с 1000 лева всеки месец, но много по-важното е, че са положили Хипократова клетва.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.