0

П рез предходния период агрометеорoлогичните условия претърпяха съществена промяна като след продължителното зимно засушаване паднаха валежи със стопанско значение между 20-40 l/m2 в полските райони на страната, които подобриха водосъдържанието на горните почвени слоеве.

През предходния период агрометеорoлогичните условия претърпяха съществена промяна като след продължителното зимно засушаване паднаха валежи със стопанско значение между 20-40 l/m2 в полските райони на страната, които подобриха водосъдържанието на горните почвени слоеве.

 Образувалата се снежна покривка предимно в Северна България с височина 10-25 cm защити есенните посеви от критичните минимални температури, на места до минус 15°С и предотврати нанасянето на повреди от измръзване.
През следващия седемдневен период прогнозираните среднодневни температури ще запазят състоянието на дълбок покой при зимните житни култури и принудителния покой при овощните видове. В началото на втората половина на периода отново се прогнозират минимални температури до минус 10°С, които не се очаква да нанесат повреди по посевите намиращи се в ранни етапи от развитието си (1-3 лист) в условията на образувалата се снежна покривка.


През периода започват да тече агротехническите срокове за сеитбата на пролетен ечемик, овес и пролетните житно-бобови смески. При сеитбата на овесено-фиевите фуражни смески тегловното съотношение между семената на овеса и фия трябва да е 1:3-4 (3-4 kg/dka овес и 14-16 kg/dka фий/). Това съотношение позволява дружното развитие на двете култури без житните растения да подтиснат растежа на бобовата култура, което дава възможност за получаването на виоскокачествен и пълноценен фураж богат на белтъчини.
През периода се прогнозира неустойчиво време с чести превалявания, повишение на температурите и снеготопене. В резултат на тази промяна агрометеорологичните условия няма да са подходящи за провеждането на почвообработки на полетата предвидени за засяване с пролетни култури и за подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове. Условия за провеждане на резитби в овощните и лозовите насаждения ще има през дните от периода с положителни дневни температури и без валежи.
Драгомир Атанасов
Агрометеоролог при НИМХ