Посещенията на чужденци у нас с 43,7% спад за година

Посещенията на чужденци у нас с 43,7% спад за година

Регистрираните посещения на чужденци у нас през месец март тази година са 312,8 хил. или с 43,7% по-малко от тези през март 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за пътуванията на чужденци в България и тези на българи в чужбина.

Близо половината от тях са граждани на Европейския съюз (ЕС), което отново отбелязва отрицателна тенденция спрямо 2019 г., когато делът им е бил с 42% повече.  Европейците с най-малко пътувания към България са германците – 55,8 на сто, следвани от французите с 54.6%. Наскоро излезлите от ЕС британци са трети с 45,7% спад на посещенията. Изненада в класацията са гърците, чиито посещения у нас през март са намалели с 36,2%.

Най-честите регистрирани пътувания у нас са тези на турските граждани – 62,5 хил. Румънците се нареждат на втора позиция с 8 хил. по-малко, изпреварвайки гърците, които са предприели 49.6 хил. пътувания у нас. На четвърто и пето място са Сърбия с 26,3 хил. и Република Северна Македония с 21,8 хил. посещения. Най-малко са били тези от граждани на Руската федерация – едва 5,1 хил.

Повече от половината (53.6%) „туризъм” в страната през същия период е с цел  гостуване или посещение на дадено мероприятие, малко над четвърт пък заради екскурзия или почивка. Най-малко чужденци са пътували до България служебно – едва 19,3 на сто.

Пътуванията на български граждани в чужбина през март също отбелязват драстичен спад в рамките на година. Те са с близо 52% по-малко от регистрираните по същото време през 2019 г. Най-значително е спаднал интересът ни към Италия - с 96,3 на сто, която беше една от най-сериозно „ударените” от коронавируса европейски страни. Следват я Испания със 79.9% и Сърбия с 55,9 на сто. Германия се нарежда на четвърто място с 55,4 % спад.  По-рядко сме пътували и до Обединеното кралство (53,1%), Гърция (53%) и Република Северна Македония (52%).

Преустановяването на международните полети и затварянето на съхопътните граници, вследствие на COVID-19, предизвика намаляване на пътуванията, без значение от тяхната цел. Данните на НСИ показват още, че пътуванията на българите с цел почивка или екскурзия през март 2020 г. са с около 65% надолу спрямо тези през 2019 г. Служебните са втори в класацията с регистриран спад от 52,1 на сто.

За най-честа причина за пътуване през март тази година са посочени гостуване, обучение или посещение на дадено мероприятие с 51,4%. Втори по важност са били пътуванията по работа с 30,1%, а тези с цел почивка са едва 18,5 на сто.

Най-привлекателни за българските туристи остават южните ни съседки Турция и Гърция. През изминалия месец са осъществени 71,1 хил. пътувания към Турция, тези за Гърция са двойно по-малко. Интерес са предизвикали също Румъния и Сърбия, за където са регистрирани съответно по 20.5 хил. и 19,1 пътувания.  Според проучването най-малко сме пътували до Белгия – за месеца са извършени едва 5,9 пътувания дотам.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.