Посещаваме музеи без пари в понеделник и четвъртък

Посещаваме музеи без пари в понеделник и четвъртък

Пловдив и София с най-много оферти, в Търново пускат на аванта бг общности от чужбина

Българите посещаваме родните музеи безплатно в понеделник и четвъртък. Практиката е позната в цял свят и се ползва като опит за насърчаване на културния туризъм.

Всички музеи по света дават възможност на посетителите си да влязат без да плащат вход. Такива дни обикновено за свързани с някой национален празник или с Международния ден на музеите. У нас подобно събитие е Нощ на музеите, която се провежда всяка година през май. Като част от грижата за клиентите, някои музеи предлагат безплатен вход в определени дни. В Националния исторически музей в София например може да се влезе гратис всеки последен понеделник от месеца, а посетителите със специфични потребности и

децата до 7 години се възползват от офертата целогодишно.

Същото се отнася и до музея „Земята и хората“. Боянската църква пък е безплатна всеки понеделник след 15 часа. За архитектурно-музейните резервати „Трапезица“ и „Царевец“ във Велико Търново пък входът е безплатен всеки последен четвъртък от месеца. Това включва и организирани групи от български общности зад граница, владеещи български език. Намалението се отнася и за църквите „Св. 40 мъченици“, „Св. Георги“ и „Св. Димитър“.

Във Варна подобни отстъпки не могат да се намерят Единственият ден, в който няма да се налага да плащаме вход, е Нощта на музеите. При някои обекти като Делфинариума и Зоопарка пък децата до определена възраст ще влизат на аванта. В аквариум „Варна“ например 3-годишните влизат без проблем. В Ретро музея входът е безплатен за 6-годишните. Информация за цените и офертите на варненските обекти се намира трудно, тъй като повечето институции нямат собствен сайт и потребителят трябва да чете или от блогове и информационни страници, или да се обажда на конкретния номер.

Посещаването на музеи излиза най-изгодно в понеделник и четвъртък. За тези два дни се събират най-много отстъпки из цялата страна, най-вече в София и Пловдив. В общински институт „Старинен Пловдив“, който включва над 10 обекта, можем да посетим музеите всеки първи четвъртък на месеца. Това включва къща „Недкович“, „Клианти“, „Стамболян“, „Хиндлиян“, галерия „Златю Бояджиев“, Одеонът на Филипопол, Античният театър и други. Прожекциите на Римския стадион не влизат в тази бройка, уточниха за „Монитор“ от „Старинен Пловдив“. На въпроса защо точно четвъртък служител в института отговори, че

това е непроменена практика, останала от едно време.

„Има обекти, като Етнографския музей например, които не работят в понеделник и голяма част от туристите ги поемаме ние“, каза заместник-директорът на института Рая Маринова. По нейни думи практиката е одобрена отдавна и за момента няма предложения да се добавят други дни без вход. „Чух, че Министерството на туризма подготвя промени в законодателството и ако на национално ниво има разлики, ние също ще отговорим“, завърши тя във връзка с допълнителните дни за без пари. Особеност е, че отстъпката важи единствено за пенсионери, учащи и студенти.

В Европа следят часовете

Музеите по Европа пък разчитат на подобни намаления, които са валидни само в определени часове. Музеят „Прадо“ в Мадрид пуска посетителите си от 18 до 20 часа без те да плащат, а пък в неделя промоцията важи с 1 час повече. Галерията за модерно изкуство „Reina Sofia“ пуска безплатно всеки уикенд в продължение на 4 часа, а единственият ден, в който плащаш, независимо от часа, е вторник. В Париж повечето музеи са безплатни всяка първа неделя от месеца като това включва Национален музей „Пикасо“ и музеят „Орсей“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.