Поръчваме си агне от ферма у дома
2

Симеон Караколев от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация:

Поръчваме си агне от ферма у дома

Цена над 16 лв. за килограм е спекула. Потреблението ще се свие с 30% заради коронавируса

Това е той:

Роден е на 29 май 1978 г. в Горна Оряховица
С овцевъдство се занимава от 2003 г.
Учи аграрна икономика в Пловдивския университет
Има две деца

- Г-н Караколев, наближава Великден и Гергьовден, има ли достатъчно агнешко за българския пазар?
- Има достатъчно агнета за предстоящите празници. Производството на агнешко се съобразява с потреблението в страната.
- В България колко агнета отиват за задоволяване на потреблението по празниците?
- Консумацията в страната възлиза на около 500-600 000 агнета по време на празниците.
- Има ли износ на българско агнешко и за къде се изнася? Как ще се отразят ограниченията, наложени заради пандемията с коронавирус върху него?
- По принцип изнасяме агнета, но с оглед ситуацията тази година вероятно няма да осъществим експорт, тъй като основните търговски партньори са Италия и Хърватска. Вследствие на това, износът ни тази година е 10 пъти по-слаб към този момент. Традиционно за Италия през последните години изнасяме 40-50 000 агнета, но към момента експортът възлиза на 5000. Ситуацията с коронавируса влияе и върху потреблението, като то се дължи на две съществени пречки. Едната е неработещият сектор на хотелите и ресторантите, а втората е ограниченото придвижване на хора, които не могат да отидат до фермите, от където да си купят прясно месо.
- Правени ли са вече някакви анализи за загубите, които ще реализират производителите на агнешко?
- След приключването на кампанията, тоест след Гергьовден, ние ще сме наясно с щетите, които вече са ясно очертани в сектора и ще видим колко са непродадените агнета и какви мерки може да се предприемат от страната на държавата за възстановяване на производствения цикъл.
- Има ли опасност от фалити на родни производители, които няма да успеят да пласират агнета и съответно няма да имат приходи за отглеждането на животните?
- Ако се създаде трайна невъзможност хората да потребяват агнешко, нормално е да се появят много ферми, които няма да могат да реализират своите агнета и ще бъдат поставени в невъзможност да ги изхранват. В крайна сметка това е жива стока. Животновъдството за разлика от много други производства не е пригодено за временно преустановяване на дейността, тъй като животното се гледа 365 дни в годината и няма как да се спре за два месеца и след това да продължи от мястото, на което е спряло. Това ще принуди фермерите да продадат животните си.
- Министърът на земеделието Десислава Танева обяви старта на нова схема за насърчаване на потреблението на българско агнешко месо, която предвижда субсидия за кланиците да зареждат хранителните магазини с български агнета. Смятате ли, че това ще насърчи потреблението на вътрешния пазар?
- По принцип всяка мярка, която касае насърчаване на родното производство, е приветствана от наша страна. Друг е въпросът, доколко тя ще повлияе на самата общественост да потребява? На този етап тя е насочена основно към операторите във веригата между производителя и търговеца, в случая кланиците. С тази мярка се насърчават кланиците директно да купуват от фермерите, без да търсят прекупвачи. С тази мярка се цели да се поемат част от разходите на кланиците, за да може да не се опитват да свалят изкупните цени на производителя и след това да не ги надуват към търговската мрежа. Нашите очаквания са тази мярка да внесе стабилност в изкупните цени, защото в годините назад се налагаше огромен ценови удар с вноса от Македония или Румъния. С тази мярка се цели преди всичко да се защити родното производство и аз се надявам, че като има такъв комплекс от мерки, те неминуемо ще доведат до поощряване потреблението на родно месо. Въпросът обаче доколко хората ще са склони да празнува и да се събират за празниците.
- Тоест вие очаквате за има спад и на вътрешното потребление.
- Според нас намалението ще бъде с поне 30%.
- Какъв е делът на вносното месо спрямо българското?
- Като обем е около 10 на сто, но ценово то влияе много. Тези 10% влияят на цялата търговия на агнешко в страната. Защото нормалната цена на агнешкото е 6 лева, а ние изнасяме месо на 4 лв.
- Смятате ли, че тази година ще има промяна в изкупните цени на агнешкото? На места агнешкото се предлага за 18 лева за кило като във Варна, например. Това реални цени ли са?
- Цената, на която се изкупува, е 6 лева и тя е живо тегло като там има и процент рандеман. Като се включат разходите за транспорт и опаковка цената не трябва да е повече от 15-16 лева за килограм в търговската мрежа, тоест както миналата година. 18 лева е доста пресилена цена. Няма основание за повишаване на цените, тъй като дори горивото в момента е на доста ниски цени. По принцип нашия апел към потребителите е да отидат да си купят агнешко от фермите
- Може би проблемът е, че няма много ферми в района около големите градове и не всеки може да си позволи да пътува, за да се сдобие с прясно агнешко?
- Така е. Животновъдството е развито основно в селските райони на страната, които не са концентрирани около големите градове. Затова ние като организация се обединихме около идеята да правим доставки директно от фермата до потребителя в бъдеще. Тук обаче трябва се съобразим с изискванията за хигиена и температура, тъй като става въпрос за месото, което е много чувствителен продукт и е необходимо да разполагаме с хладилни камиони. Това не е нещо невъзможно, дори тази ситуация в момента провокира още повече да се работи по тази идея.
- Разкажете малко повече. Това означава ли, че ще си поръчваме агнешко до дома?
- Ние имаме създадени през миналата година организации на производителите, а сега кандидатстваме да си направи малки кланици, които да колят само агнета в такива кампании и да направим логистика до всички желаещи. Това е схемата, по която се поръчва и към момента, но обикновено потребителят прави поръчка и след това сам трябва да го транспортира. Сега има ограничения, които не се знаят колко ще продължат и съответно потребителите не могат да достигнат до фермата, за да се сдобият с месо за празниците. В следствие на това потребителите да принудени да търсят месо в града като цената там е по-висока.
- Може ли да дадете съвет на хората как да избират месото и да не попадат на стари мръвки?
- Преди всичко трябва да се търси месо със син печат. Това е един от основните белези, че месото е българско. Щом е родно производство пък няма логика то да бъде замразявано и след това размразявано. До този процес се стига, когато месото е внос. Има агнешко, което се внася от Австралия, Нова Зеландия и то обикновено пристига замразено. Понякога и месото от Македония, което не е продадено, се замразява и след това се продава за охладено. Но вносното месо е с червен печат, а потребителят може да различни родното по синия печат.
- Често се случва отпред месото да изглежда свежо, но отдолу мръвката да е с кафеникав цвят, на какво се дължи това?
- Това не е от кланицата. В някои магазини има нелоялни търговци, които използват различни освежители и третират месото само от горната страна да изглежда свежо, а на практика това е малко по-старо месо. Винаги може да се сигнализира в Българската агенция по безопасност на храните и въпросната партида да бъде възбранена. Търговците са много изобретателни и използват всевъзможни начини за освежаване на стари храни. Пръскат ги със специални препарати, за да имат свеж вид, но само там, където е видимо за клиентите.
- Каква ще е цената на агнешкото тази година според вас?
- Очаквам тази година агнешкото да се продава за 15-16 лева за кило, а цени от 18-20 лева са спекулативни.
- Какво ще предприемете оттук нататък?
- Всичко, което предприемаме като асоциацията, е да видим какви ще са реалните щети за бранша и тогава ще подготвим пакет от мерки, които ще предложим на министерството да се възстанови секторът, ако има причинени щети. Европейската комисия дори излезе със специален регламент, който позволява драстично до 5 пъти увеличение на помощите, които се дават в условията на криза. В момента нашите притеснения са свързани с ограничение на потреблението, ние няма как да накараме хората да празнуват.
- Какво месо бихте посъветвали потребителите да консумират, въпреки че цената понякога е висока и непосилна за част от хората?
Вчера видях в един магазин да се продават кренвирши за 9 лева и не бих казал, че е скъпо 15 лева за килограм качествено месо. Трябва да си променим потребителската култура и да не гледаме най-евтиното, а да търсим качество. Фокусът се измества към качественото, а не към евтиното. Защото, купувайки евтиното, нито помагаме на родното производство, нито на нас самите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.