Поръчките за нови кораби на 17-годишно дъно

Поръчките за нови кораби на 17-годишно дъно

Общият тонаж на поръчаните за строеж кораби в света е паднал на 17-годишно дъно, съобщава Sea News.

Поръчките за последните 12 месеца са за общо 111,8 млн. бруто-регистър тона, което е най-ниският показател от август 2004 г. Отчита се спад на исканията до корабостроителите за кобаби за насипни товари, контейнеровози и танкери.

През Поръчките за съдовете превозващи контейнери е с почти 65,6 на сто, а контейнеровозите - с 37,7%. За последните 12 месеца вместимостта на поръчаните танкери е 36,3 млн. т (4,2% спад). Поръчките за за специални танкери за определени видове продукти са за 12,1 млн. т или 12% надолу, което е най-ниското ниво за последните две десетилетия.

За първите 7 месеца на годината обемът на поръчките за петролни танкери са 41,3 по-малко, отколкото за същия период на 2019-та до 10,1 млн. т. При специализираните танкери спадът е с една десета до 3,2 млн. т.

През юни и юли се наблюдава ръст на утилизацията на стари кораби до 1,8 млн. бруто регистър тона, срещу 1,2 млн. т – за същите месеци на миналата година. За 7-месечието разглобяването на стари съдове за превоз на насипни товали и контейнеровози се е увеличило съответно с 80,9% и 26,3%.

По данни на Балтийския и международен морски съвет (BIMCO) независимо от спада обемът на поръчките за нови кораби, надвишава този за утилизация на кораби.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.