Поръчките по телефона и онлайн нагоре с 15%

Поръчките по телефона и онлайн нагоре с 15%

Търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет нараства с 15% през май 2020 г. Това е и единственият показател, който бележи ръст на годишна база, показват данни на Националния статистичеки институт (НСИ).

Най-сериозен спад има при търговията с текстил, облекло, обувки и кожени изделия. Тя се срива с 53.2 на сто към края на май. На второ място по спад търговията с автомобилни горива и смазочни материали, която е надолу с 33.9%. Следва търговията с компютърна и комуникационна техника – спад от 24.9% за година. При фармацията и търговията с медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности също има двуцифрено намаление от 16.5%. При търговията с нехранителни и с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия намалението е между 17-18%.

На месечна база.е регистрирано намаление на оборота при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия с 11.4%. При автомобилните горива и нехранителните стоки е налице незначителен ръст от съответно 6.5% и 2.7%. При нехранителните стоки има ръст при търговията с облекло и обувки (75.5%) и с битова техника, мебели и други стоки за бита (12.7%). Понижение на оборота е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 5.9%.

 По предварителни сезонно изгладени данни през май 2020 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети“ запазва нивото си от предходния месец.

През май 2020 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен възоснова на календарно изгладени данни, намалява с 20.4% в сравнение със същия месец на предходната година. Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите при брой работни дни в месеците, национални празници и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.