Неизвестни са изписали със спрей черни свастики върху всички оцелели през годините паметни плочи в старите еврейски гробища на Стара Загора, акцията е била в нощта на 19 срещу 20 април и най-вероятно е свързана със 130-та годишнина от рождението на Адолф Хитлер.

Последните погребения на това място са били в средата на 40-те години на миналия ХХ век, теренът е бил дарен на общината и е в съседство с някогашните Акарджански гробища, които са действали от края на ХІХ век до към 70-те години на миналия ХХ век. От близо половин век там не се извършват погребения, част от тленните останки са били препогребани на друго място, но са останали и множество паметници на хора без наследници.

От много години гробището е запустяло, превърнато е в свърталище на наркомани , проститутки и събирачи на цветни метали, които разглобяват сред паметниците плячката си.

По инициатива на общинската администрация преди 15 години теренът беше почистен от храсталаците, дори беше изготвен и вариант за идеен проект на мемориален парк, но всичко замря във времето.

Като кощунство окачестви случилото се в еврейските  гробища старозагорският митрополит Киприан, който разбра за вандализма от журналисти и изрази надежда, че компетентните органи ще установят извършителите.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ученици правят шествие с фенери за юбилея на школото си

Шествие с фенери в ръка ще направят децата от основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в гълъбовското село Обручище на 23 май, за да отбележат   160-та годишнина на школото си и предстоящият празник на славянската писменост.

Стара Загора купува улиците на някогашното Агробиохим

Община Стара Загора ще закупи 83 266 кв м площи на територията на някогашния химически гигант „Агробиохим“, които са притежание на физическо лице. Част от необходимите средства в размер на 300 000 лв се предоставят от републиканския бюджет по решение на правителството от последното му заседание на 22 май.

6-етажна сграда с формата на феникс изниква в центъра на Стара Загора

Висока 6-етажа сграда с вписан в конструкцията й силует на символната птица Феникс може да бъде изградена в идеалния център на Стара Загора на мястото, където преди две години бе разрушена старата градска община.