При вчерашните интензивни валежи в района на община Варна сериозно е наводнена железопътната инфраструктура. Все още не е ясно колко ще струва отстраняването на нанесените щети, съобщиха от Национална компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ).

Пороя доведе до смущения в графика на движение влаковете и маневрената работа в железопътен възел Варна, път 1 и 2 в междугарията Варна товарен парк-Тополите и  Варна-Варна товарен парк /около спирка Варна/. Въведени бяха временни ограничения на скоростта на влаковете до 5 км/ч.

Основните щети са в зоните на деретата, спускащи се от града към пътната и железопътна инфраструктури. Наводнени бяха железопътните съоръжения при дере „Максуда“, облицованата пътна канавка от прелеза от бившите пристанищни складове до водостока на км 539+985 и редица други отводнителни съоръжения.

Железният път, стрелките, прелезът и съоръженията на осигурителната техника над нивото на релсите са компрометирани от наноси на тиня, кал, клони, пластмасови, стъклени и дървени отпадъци, които е носила водата. Съоръженията и отводнителните канали са засипани с наноси и боклуци.

За овладяване на бедственото положение, отстраняване на последствията от наводнението и възстановяване на нормалната експлоатация на железопътната инфраструктура, ДП НКЖИ очаква да бъде назначена комисия от Областния управител на Варна, с участие на представители на Компанията, която да направи оценка на щетите по инфраструктурата, да изготви план за възстановяването й и да набележи превантивни мероприятия за нормалната експлоатация.

Към момента влаковете се движат по разписание, допълват от НКЖИ.

По темата: НКЖИ порой Варна
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

По 7 неосигурени се лекуват във ВМА и „Пирогов“

Касата плаща 650 лв. за лечение на коронавирус

По 7 неосигурени се лекуват във ВМА и „Пирогов“

650 лв. ще изплаща Националната здравноосигурителна каса на болниците за лечението на инфектирани с коронавируса COVID-19, съобщиха от там.

Сачева: Социалната система ще издържи натиска до 13 май

Системата за социално подпомагане, за обезщетения при безработица, пенсионната система, са системи, които съществуват от години и са готови да издържат на натиска. „Нямам съмнение, че ще направим всичко за да минем заедно през кризата“. Това Заяви Деница Сачева пред Нова.