Бъдещите директиви срещу двойните стандарти ще се отнасят не само срещу транснационалните корпорации, но и за всички останали производители, включително и българските. Това каза по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатско питане.

По думите му, в тази връзка и нашите фирми много стриктно ще трябва да си гледат рецептурата и какво пише на етикета, както за нашия пазар, така и за всички останали.

Министърът е оптимист относно предстоящото обсъждане на 16 април в Европарламента на 4-те евродирективи, имащи отношение към двойния стандарт не само при храните, но и за много други продукти.

Порожанов припомни, че през април миналата година Еврокомисията предложи пакет от законодателни промени, с цел по-обра защита на потребителите. „Пакетът, наречен „Нова сделка за потребителите” включва предложение за изменения на 4 директиви - относно неравноправните клаузи в потребителските договори, относно защитата на потребителите при обозначаването на цените стоките, директивата относно правата на потребителите и последната, и може би най-важна за нас, директивата отнасяща се до нелоялните търговски практики. Последната изрично определя като подвеждащо предлагането на пазара на продукти под една и съща търговска мярка, но с различен състав”, поясни той.

„През юли миналата година България бе официално поканена от Съвместния изследователски център на ЕК за участие в европейската кампания за оценка за свързаните с качеството характеристики на храни, продавани под определена марка, по-популярна като проучването за наличие на двоен стандарт при храните. В последствие БАБХ взе мостри за анализ от 96 продукта. След това изпрати до Съвместния изследователски център в Белгия цялата обработена информация. Сред пробите бяха от зърнени закуски, мляко, месни продукти и шоколади”, отчете той.

Според него, основната работа зависи от това кога ще се приемат законодателните досиета на ниво ЕС. „Преговорите започнаха през април 2018 г. по време на българското председателство. За съжаление във втората половина на миналата година, по време на австрийското председателство имаше известно затишие във връзка с това  досие. В началото на тази година стартираха интензивни преговори в рамките на румънското председателство. На 1 март то получи мандат от КОРЕПЕР за водене на преговори с ЕП, който бе приел своята позиция месец по-рано. На 11 март стартираха официалните проговори между Съвета и ЕП. Едва след приемането на тези досиета може да започне работа по транспонирането им в българското законодателство, както и на останалите страни-членки от ЕС”, поясни той.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Турски компании проучват възможностите за инвестиции у нас

Близо 1 млрд. евро са турските инвестиции в България, а само за първото полугодие на 2019 г. турски компании са инвестирали 23 млн. евро у нас. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на Форум „България - инвестиционна среда“, на който участието взеха над 150 представители на турски компании. Събитието е част от посещението на представители на Световния турски бизнес съвет (DTİK) в страната ни и бизнесмени от секторите машиностроене, транспорт и логистика, електроника, електротехника, автомобилостроене, туризъм и др.

От утре се въвежда зимното поддържане на републиканските пътища

Със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски от утре - 20 ноември, се въвежда зимното поддържане на републиканската пътна мрежа, съобщиха от АПИ.