Поредно влошаване на бизнес климата през ноември

Поредно влошаване на бизнес климата през ноември

През ноември стопанската конюнктура в страната се влошава за четвърти пореден месец в резултат на влошаване на нагласите в повечето наблюдавани сектори - търговия на дребно, сфера на услугите и строителството, като подобрение се наблюдава единствено в промишлеността. Все повече мениджърите във всички стопански сфери прогнозират нарастване на цените през следващите три месеца. Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата се понижава през ноември с 2,2 пункта спрямо октомври, когато се понижи с 2,3 пункта, като бележи понижение за четвърти пореден месец. По този начин показателят на стопанската конюнктура продължава да отстъпва от върховете, достигнати в края на пролетта и началото на лятото на 2021 г., когато индексът успя да се възстанови от рекордните дъна през март и април 2020 г. (по време на първия пандемичен локдаун). С понижението си през ноември индексът върна под неговото дългосрочно осреднено ниво за втори преден месец.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през ноември с 3,2 пункта след понижение с 3,9 пункта през октомври, като последната анкета на НСИ отчита по-благоприятни оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състояние на предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността се увеличава делът на мениджърите, които прогнозират нарастване на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца, като този дял достига 22,4%.

През ноември съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" спада рязко с 8,4 пункта спрямо октомври, когато се понижи с 1,4 пункта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.