0

М одерните имена на автомобилите с увеличен просвет и повишена проходимост вече се настаниха в речника на съвременните хора и има тенденция потребителите на автомобили все по-често да преминават от леки коли към кросоувъри и SUV. За да предложат интересен модел, японците от Mitsubishi обновиха за пореден път своя кросоувър Outlander, като направиха прецизен фейслифт и добавиха нови функции. Освен това моделът е един от най-изгодните на българския пазар.

Модерните имена на автомобилите с увеличен просвет и повишена проходимост вече се настаниха в речника на съвременните хора и има тенденция потребителите на автомобили все по-често да преминават от леки коли към кросоувъри и SUV. За да предложат интересен модел, японците от Mitsubishi обновиха за пореден път своя кросоувър Outlander, като направиха прецизен фейслифт и добавиха нови функции. Освен това моделът е един от най-изгодните на българския пазар.

Обновеното Mitsubishi Outlander се предлага у нас на цена от 46 490 лева за варианта с 5 места, бензинов двигател в комбинация с 5-степенна механична скоростна кутия и предно предаване. Топверсията със 7 места, автоматична скоростна кутия и двойно задвижване 4х4 във предпоследното ниво на оборудване Instyle струва 60 990 лева, като може да ползва и данъчен кредит.

Промените при поредния фейслифт на Mitsubishi Outlander са минимални, но колата изглежда значително по-добре от първообраза, появил се през 2012 година. Новият модел е с променени брони, нова радиаторна решетка, променени са ринговете на фаровете за мъгла и конфигурацията на задните светлини. Кросоувърът е получил нови 18-инчови джанти и по-издаден заден спойлер. От ниво на оборудване Intense+ фаровете са напълно светодиодни.

Повече промени има в салона на Mitsubishi Outlander, макар цялостната архитектура на таблото да е запазена. В интериора са прибавени стилни хромирани елементи и акценти от пиано лак. Новите предни седалки са доста по-удобни за дълъг път и се предлагат с отопление. Воланът също може да бъде затоплен, което е много полезно в студените зимни дни. Бутоните за вентилацията са ергономични, а на централната конзола е разположен 7-инчовият цветен сензорен екран на мултимедийната система. Новият модел разполага с USB порт на предния панел, а мултимедията поддържа Apple CarPlay и Android Auto. Пътниците от втория ред седалки разполагат с отделни вентилационни отвори и вход за зареждане на електронни устройства.

Едно от най-големите предимства на Mitsubishi Outlander е просторният 7-местен салон, който го превръща в многофункционален семеен автомобил. Пътниците на втория ред седалки разполагат с предостатъчно място пред коленете. Версията със 7 места има две седалки на третия ред, като достъпът до тях е облекчен, благодарение на подвижния втори ред седалки, които се плъзгат по релси в диапазона на 250 мм.

В 7-местната конфигурация багажното пространство е 128 литра, което е достатъчно за няколко раници или сакове, а при ползване само на петте места, обемът на багажника е 502 литра и събира няколко куфара. Ако се сгънат седалките от втория и третия ред, товарното отделение се увеличава до 1608 литра, а дължината му достига до 1,69 м, образува се равен под и позволява в него да се превозват обемисти предмети. Капакът на багажника в ниво Instyle е с електрическо задвижване, а в товарния отсек има ниши, закачалки и изход за 12 волта. Много полезна през зимата е гумената постелка за пода, която се почиства лесно под течаща вода.

Обновеното Mitsubishi Outlander вече няма да се предлага с познатия турбодизелов двигател и в моторната гама остава 2,0-литровият 4-цилиндров бензинов двигател, а през 2019 г. към него ще се присъедини и усъвършенстваният хибрид Mitsubishi Outlander PHEV. За хората, които не поставят динамиката на първо място, бензиновият двигател с мощност 150 к.с. е напълно достатъчен за придвижване в града и извън него. Моторът е комбиниран с безстепенна автоматична трансмисия CVT и система за задвижване на всички колела 4х4. При плавно ускорение моторът работи спокойно и тихо, но при рязко подаване на газ става шумен. Времето за ускорение от място до 100 км/ч е 13,3 секунди, което подсказва, че автомобилът определено не е спринтьор, а средният разход на гориво е около 9 л/100 км.

В града просторният кросоувър е много приятен за шофиране, като създава усещането за спокойствие и сигурност. Високата позиция осигурява отличен обзор напред и настрани, а за маневриране на заден ход помага камера с цветен образ. На пътя Mitsubishi Outlander вози комфортно и не друса, минавайки през неравности и дупки. Лекият волан и електрическият сервоусилвател осигуряват лесно кормилно управление. През зимата Mitsubishi Outlander не се плаши от преспи сняг, тъй като има висок пътен просвет от 190 мм и има възможност за блокиране на централния диференциал.

Режимът 4x4 Lock се задейства с натискането на бутона 4WD на централния тунел и може да се използва при катерене на по-стръмни наклони и движение с ниска скорост в пресечен терен, когато въртящият момент се разпределя поравно между двете оси. За движение по хлъзгава настилка с ниско сцепление е достатъчно да активирате автоматичния режим 4х4 Auto, при който задвижването също е на четирите колела, но разпределението на въртящия момент става автоматично от електрониката. За шофиране по сух път е режимът 4х4 Eco, при който се пести гориво, но при най-малкото приплъзване на предните колела незабавно се задвижват и задните.

Технически характеристики:

Mitsubishi Outlander 2.0 MIVEC 4WD CVT

2,0-литров 4-цилиндров бензинов двигател

CVT безстепенна автоматична скоростна кутия

150 к.с. максимална мощност при 6000 об/мин

195 Нм максимален въртящ момент при 4200 об/мин

13,3 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

190 км/ч максимална скорост

8,7 л/100 км среден разход на гориво

196 г/км емисии на СО2

60 990 лева с ДДС цена на тествания модел