Попълнените данъчни декларации достъпни от днес

Попълнените данъчни декларации достъпни от днес

Предварително попълнените данъчни декларации са достъпни от днес. В електронната услуга на Националната агенция по приходите (НАП) освен доходите по трудов договор, хонорари и граждански договори, доходите от наем при отдаване на имот на юридически лица и земеделски субсидии, за пръв път ще има информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца.

Друга новост в документа е и информация за доходи, получени посредством онлайн търговия. За целта обаче данъкоплатците трябва сами да направят разграничение дали става въпрос за продажба на лични вещи, или за регулярна продажба на стоки. Самата информация ще е на база подадени справки от пощенските оператори. „Предварително попълнените данни могат да бъдат редактирани или премахвани, като достъпът до услугата става или с безплатния персонален идентификационен код на приходната агенция или с електронен подпис", напомнят от НАП.

Припомняме, че в случай на доходи от наем на физически лица или при използване на данъчни облекчения то гражданите сами трябва да посочат това в данъчните си декларации. При подаване на документи онлайн в срок до 31 март и при липса на задължения към хазната можем да се възползваме от отстъпка от данъка за довнасяне до 500 лв. Поради струпване на почивни дни в края на април крайният срок за подаване на документи от физически лица е 5 май.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.