Искането на Лекарския съюз за въвеждане на потребителска такса за преглед на дете идва в неподходящ момент на разгорели се страсти около смъртта на 3-годишното дете, лекувано в детската педиатрия.

Тази такса, която ще се отнася и за пенсионерите, вече вдигна на крак пациентските организации. Ще кажем направо-тук не става въпрос за едното левче, а за натрапващата мантра, че ръководството на Лекарския съюз, се интересува повече от пари, вместо да поиска държавата да си свърши работата по изграждането на високи стандарти на работа-електронно здравеопазване, условия на труд и контрол на качеството на здравни услуги. А що се отнася до държавата, факт е, че всяка година парите за здравеопазване се увеличават, но очевидно нещо не е наред, щом се стига до такива искания. И е необходимо прекрояване на бюджета на Здравната каса, защото не са само 20-те милиона, необходими за детските педиатри, трябват пари за профилактика и за следболнична помощ. Няма да пропуснем и неоползотворените възможности за по-добри стимулиращи мерки за майчинството, така че невръстните деца да са по-малко изложени на рискове за заболяване. И не на последно място е добре ръководството на Лекарския съюз да има повече чуваемост към съсловието, вместо да отправя популистки искания. Необходимо е също така да подреди собствения си редици, защото е видно, че диалогът между лекари и пациенти не е добър. Същото се отнася и до пациентските организации.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Професионални манипулатори облъчиха Вашингтон с лъжи за Делян Пеевски и „Телеграф медиа“

Пропаганда на пропагандата

Професионални манипулатори облъчиха Вашингтон с лъжи за Делян Пеевски и „Телеграф медиа“

Как се бори кремълска пропаганда? С кремълска пропаганда.

Не, това не е виц, а реалност. Свирепа, озъбена (по Вапцаров) реалност, далеч не български патент, за манипулиране на общественото мнение не само у нас, а и през океана. Поредният пример за която е прясно произведен доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

 

Кокошкари никога не тръгват на бунт

Преди няколко години мой познат чужденец бе осъден за наркотрафик в Гърция. Мъжът от далечна Африка попадна в затвор за рецидивисти в южната част на страната. Колкото и да е строг режимът, и там явно важи правилото кой както се уреди.

Екомини със закъснител

Напоследък екобедствията избухват като мини със закъснител. Добрата новина е, че реакциите стават все по бързи.