Внасят поправките за “тримата големи“ през септември (ОБНОВЕНА)

Внасят поправките за “тримата големи“ през септември (ОБНОВЕНА)

Поправките, които ще регламентират начина, по който ще се разследват "тримата големи" в съдебната система ще бъдат внесени септември. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Данаил Кирилов в кулоарите на Народното събрание.

Кирилов поясни, че промените ще бъдат внесени след широк дебат дали мерките да обхващат "тримата големи" или само главния прокурор. 

„Крайно време беше да стартираме работата по този въпрос“, допълни Кирилов. Той коментира и внушенията на шефа на ВКС Лозан Панов, че поправките в закона за съдебната власт, които предвиждат разследване на "тримата големи", са насочени именно към него. В началото седмицата шефът на ВКС определи поправките като "Закона Панов". „Няма проблем за разследване на главния прокурор. Даже напротив, ние даваме свръх защита на Панов с тези мерки", увери Кирилов и обясни, че в момента всеки свободно може да бъде разследван. Кирилов обясни, че това предложение няма нищо общо с конкретни лица. „Трябва да се реши принципно и концептуално този въпрос и да е за тримата големи“, категоричен бе министърът. Той подчерта, че е поел ангажимент за широки консултации и, ако има време ще изпратят предложенията до Венецианската комисия и наред с това и до КС за  тълкуване. “. 

Правосъдният министър бе попитан и за критиките от страна на Съвета на Европа и Европейския съд към него по предложенията за „тримата големи“. Само преди ден отделът за изпълнение на решенията на Европейския съд в Страсбург към Съвета на Европа излезе със заключение, че готвените поправки в Закона за съдебната власт и в НПК не създава необходимите условия за независимо разследване срещу главния прокурор, но би могло още повече да го затрудни. Кирилов обясни, че не може да си позволи да тълкува решенията на Европейския съд,тъй като те трябва да се изпълняват. Той добави, че не е съгласен с мотивите и аргументацията на съда, но не ги приема като критика.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.