Поправки в строителна наредба пропуснаха инвалидите

Поправки в строителна наредба пропуснаха инвалидите

Нови изисквания към новостроящите сгради въвежда регионалното министерство с промени в наредба за достъпната среда. Те бяха отложени с една година, тъй като промените, въведени от началото на март 2021 г. предизвикаха силно недоволство у строителните предприемачи и проектантите.

В предишната проектонаредба за многофамилните сгради бяха предвидени повече общи части, по-големи коридори, врати, тераси, бани и тоалетни в жилищата, така че да е възможно придвижването на хора с инвалидни колички и патерици. Минималната широчина на входната врата пък трябва да е най-малко 1 метър, а на интериорни врати - 80 сантиметра. Според строителния бранш обаче, наредбата ще доведе до скок в цената на жилищата. Проблем за предприемачите беше и липсата на гратисен период. Притеснението на строителния бранш е, че независимо от потребностите на купувача, в бъдеще всички жилищни сгради щели да се строят спрямо изискванията за хора с увреждания. От Националната асоциация на строителните предприемачи предупредиха, че това ще оскъпи с до 30-40% квадратния метър жилищна площ и поискаха преразглеждане на наредбата, така че новите технически изисквания да не важат за всяко жилище.

В публикуваната сега за обществено обсъждане наредба тези промени са отпаднали и удобствата, предвидени за инвалидите, липсват. Предвидено са изменения единствено за балконите. Сега за всяко жилище поне един балкон/лоджия/тераса се проектират с минимална светла широчина 150 сm и светла дължина 150 сm. Изискваните минимални размери може да се осигурят и чрез предвиждане на възможност за частично използване на вътрешното пространство - врата с две крила, плъзгаща се врата и др., пише още в промените.

Друга промяна предвижда рампите за детски и инвалидни колички да са с отопляема повърхност, ако водят към сгради или се намират в подлези, надлези и метростанции. За другите места няма такова изискване, защото нямало възможност за осигуряване на такова техническо решение в условията на градската среда.

Новите изисквания в наредбата важат за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване и издаване на разрешение за строеж започва след влизането в сила на промените в наредбата. Това означава, че вече започнатите или готови строежи няма да бъдат засегнати от измененията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.