Експерт: Понижението на ДДС е правилна мярка на правителството

Експерт: Понижението на ДДС е правилна мярка на правителството

Понижаването на ДДС е първата правилна мярка от страна на правителството в момента.Трябва да махнем дискриминацията и да понижим ДДС навсякъде, коментира икономистът Даниел Василев е ефира на Нова телевизия.

България в момента се характеризира с доста опростена данъчна система, това което е направено през последните 10 години, реално основната част на приходите на бюджета са ДДС и акцизи. Ние се намираме на второ място в ЕС по дял на косвените данъци, като приходи в бюджета - 51,3%, и сме почти на последно място по ниво на преките данъци върху фирмите и доходите на физически лица, каза икономистът. Тази система, която е изградена у нас, показва според Василев, че нивото на косвените данъци и тези на потреблението са основната приходна част на бюджета.

"Когато разместваме структурата на бюджета, трябва да се замислим, как ще компенсираме това намаление и как ще променим начина на данъчната администрацие, коментира финансистът Юлиан Войнов. През последните 10 години бюджетът расте и достига рекорд в България. Вместо да говорим за дупки в бюджета, трябва да се говори за реформи, коментира още Войнов.

По думите на икономистът Даниел Василев може да заменим администрацията със съвременни дигитални методи, вместо хората да се редят пред различни ведомства. Това е един пример за намаляване на разходите на бюджета и така повече пари ще останат в джоба на потребителите, коментира още икономистът.

Страната ни има нужда да произвежда, а нямаме нужда да даваме пари от бюджета, за да поддържаме програми, от които не е ясно на колко ще увеличат дълга, продължи Василев. Ето защо в тази криза, където се намираме не е оправдано да се пипа приходната част на бюджета, която ще пострада значително поради свитото икономическо потребление.

"В момента не съм сигурен, какво се преследва с намаляването на този данък в един бранж, защото основната цел е да се даде възможност на хората с по-малки доходи да потребяват повече определени базови продукти, като се предполага, че намаляването на данъка ще доведе до по-ниски цени. В ресторантьорския бранш е малко вероятно да видим високо потребление поради фазата на кризата. Голяма част от представителите на бранша със сигурност няма да намалят данъка. Според правителството целта е да останат повече пари в бизнеса, но ако има само насърчаване на потреблението, а в момента потреблението е свито. Създава се ситуация, с която може да се злоупотребавя, завърши Василев. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.