Поне 70% от отпадъците от опаковки ще подлежат на рециклиране

Поне 70% от отпадъците от опаковки ще подлежат на рециклиране

Поне 70% от отпадъците от опаковки ще подлежат на рециклиране, това е записано в предложени за обществено обсъждане промени на в наредба за опаковките и отпадъците от опаковки, приета от правителството през 2012 г. Крайният срок за предлагане на идеи по редакцията й е 23 ноември, уточнява сайтът за обществени консултации strategy.bg.

В проекта е записано, че лицата, които пускат на пазара опаковани стоки, предприемат мерки за рециклиране на не по-малко от 70 на сто от общото тегло на отпадъците от опаковки
Най-голям дял на рециклиране от 85% от теглото им се изисква за отпадъците от опаковки от хартия и картон. На второ място - с 80% са отпадъците от опаковки от черни метали. Използваните опаковки от стъкло ще трябва да се рециклират на поне на 75% от теглото им. За този вид материал се допуска не повече от 20% отколичеството да бъдат рециклирани в бетонови центрове. 60% пък е лимитът за отпадъците от опаковки от алуминий. За дървесните отпадъци от опаковки минималният лимит е 30%. За най-опасните отпадъци от опаковки, тези от пластмаса, се предлага делът на рециклирането да минимум 55%.
Не се отчитат за изпълнение на целите по рециклиране пристигналите на територията на България от друга държава от (ЕС и или внесените от страни Общността отпадъци от опаковки и крайните отпадъчни материали, предназначени да бъдат използвани като гориво или други средства за получаване на енергия, или за изгаряне, насипване или депониране, пише още в проекта за промяна на въпросната наредба.
Отпадъците от опаковки, изпращани към друга държава членка за рециклиране, се отчитат за изпълнение на целите само от държавата членка, в която тези отпадъци са събрани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.