ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Колко ще взимаме пожизнена втора пенсия

След вдигането на минималната

ПАРИ ЗА ПЕНСИИ: Колко ще взимаме пожизнена втора пенсия

Вземаме накуп парите, ако в партидата си имаме до 1110 лв.

Решението на парламента за увеличаване на минималната пенсия от 300 на 370 лв. ще се отрази единствено на определените граници, в зависимост от които осигурените в Универсалните пенсионни фондове (УФП) имат право на еднократно, разсрочено или пожизнено плащане, както и върху минималните и максималните размери на всеки един от тези видове плащания.

Това съобщи пред „Телеграф“ Даниела Петкова, председател на УС на ПОК „Доверие“ и член на УС на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

Това решение на парламента обаче няма да се отрази на общия размер на плащанията към осигурените в УПФ, който, както и преди решението, а и след него, ще съответства на размера на натрупаните пари в партидата на всеки човек.

Числа

В числа промяната е следната. При 300 лв. минимална пенсия право на еднократно плащане от УПФ имат хората с натрупани пари в партидата си до трикратния размер на минималния размер на пенсията, или 900 лв. сега, които след увеличението ще бъдат 1110 лв. Същото е влиянието и върху максималния месечен размер на разсрочено изплащане – досега 300 лв., след увеличението 370 лв. Преди увеличението минималният размер на месечна пожизнена пенсия от УПФ е 15% от минималната пенсия от НОИ, което в момента е 45 лв., а при 370 лв. минимална пенсия ще стане 55,50 лв. месечно.


Влияние

Решението за повишаване на минималната пенсия, макар и за кратко, ще повлияе върху броя на хората, които ще имат право на разсрочено и пожизнено плащане от УПФ, в посока на това, че ще се увеличава броят на хората с право на разсрочено плащане за сметка на тези с пожизнено, посочи още Петкова. По думите й това наистина ще бъде за кратко, защото с всяка следваща година на осигуряване и натрупване на вноски и доходност в партидите, независимо от решения за промяна на размера на минималната пенсия ще се увеличават хората с право на пожизнено плащане за сметка на хората с разсрочено. В следващите 20 г., до навършване на пълния цикъл на осигуряване, преобладаващата част от хората ще получават пожизнени плащания от УПФ. Наблюдавайки процеса, в тези първи дни от стартиране на изплащане на пенсиите обаче не съм сигурна дали това ще се хареса на хората, защото в момента определено виждаме, че те предпочитат разсрочените изплащания, но от друга страна, е твърде рано за изводи и заключения, каза още Петкова.


Промяна

Дружествата нямат необходимост от пренастройване по повод на тази промяна. „Капиталовото пенсионно осигуряване е освен всичко останало и високотехнологична дейност, което означава, че по повод на тази промяна дружествата само ще заменят в информационните си системи размера на минималната пенсия и вместо 300 лв. ще въведат 370 лв. Дали промяната е положителна за осигурените лица, предстои да разберем. Нямам самочувствието да говоря от името на милиони хора. В следващите месеци ще натрупаме впечатление от реакциите им и ще се ориентираме как се възприема, след което мога да си позволя да отговоря и на този въпрос“, каза още Даниела Петкова.


Очаквайте интервю с Даниела Петкова пред „Телеграф“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.