Поне от три оферти трябва да се избират изпълнителите на доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират през Държавен фонд „Земеделие“. Това се предлага в проект за постановление за промяна и допълнение на съответната наредба за прилагането им.

Документът е публикуван за обществено обсъждане, с краен срок 28 януари.

Една от офертите задължително трябва да е от производител на плодове и зеленчуци или мляко и млечни продукти. Обявлението за набиране на оферти за избор на доставчици трябва да се публикуват от учебните заведения на Интернет страницата им, а когато съответното учебно заведение няма собствена страница, то се публикува на Интернет страницата на съответната община. В обявлението задължително се посочва срокът за набиране на предложения, който не може да бъде по-кратък от 7 дни, брой на децата/учениците в учебното заведение, учебните години, за които ще се извършват доставките, но за не повече от 3 учебни години.

С предлаганите промените в наредбата се предвижда да отпадне служебният избор и да се делегират по-големи права на директорите на учебните заведения при избора на доставчици. В тях липсва изискването да се избират производители, чиито площи са разположени на разстояние до 100 км от учебното заведение. При постановен отказ за одобрение на заявител от ДФ "Земеделие" директорът на учебното заведение може да обяви нова процедура за набиране на предложения.“

По двете училищни схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ на децата в градините и училищата се предлагат плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Целта е насърчаване на здравословното хранене на децата, подобряване на хранителните им навици и увеличаване на възможностите за пазарна реализация на мляко, млечни продукти, плодове и зеленчуци в страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Немска банка открива IT център в София

Пpeз 2020 гoдинa в Бългapия влизa c инвecтиция немската финансова институция Соmmеrzbаnk - нo нe ĸaтo бaнĸa, a ĸaтo ИТ център c oĸoлo 400 дo 600 paбoтни мecтa. За изграждането на новия център съобщи глaвният yпpaвитeл нa Гepмaнo-бългapcĸaтa тъpгoвcĸo-индycтpиaлнa ĸaмapa (ГБИТК) д-p Mитĸo Bacилeв в ефира на Bulgaria On Air. Все още не е ясно къде ще бъде новия хъб на банката.

Застрахователите с 40 млн. лева повече печалба

Секторът на общото застраховане продължава да генерира огромна печалба, която към 30 ноември възлиза на 138.4 млн. лв спрямо 95.8 млн. лв преди година. Само през ноември печалбата възлиза на 4.9 млн. лв., показва статистиката на Комисията за финансов надзор.

Ресторантьори и хотелиери облякоха жълти жилетки в знак на протест

В над 36 града на страната собственици и служители в ресторанти, кафенета, заведения за хранене, хотели работят облечени в жълти жилетки. Символичният протест е заради наредба, която задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си.