Поне от три оферти трябва да се избират изпълнителите на доставките по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, които се финансират през Държавен фонд „Земеделие“. Това се предлага в проект за постановление за промяна и допълнение на съответната наредба за прилагането им.

Документът е публикуван за обществено обсъждане, с краен срок 28 януари.

Една от офертите задължително трябва да е от производител на плодове и зеленчуци или мляко и млечни продукти. Обявлението за набиране на оферти за избор на доставчици трябва да се публикуват от учебните заведения на Интернет страницата им, а когато съответното учебно заведение няма собствена страница, то се публикува на Интернет страницата на съответната община. В обявлението задължително се посочва срокът за набиране на предложения, който не може да бъде по-кратък от 7 дни, брой на децата/учениците в учебното заведение, учебните години, за които ще се извършват доставките, но за не повече от 3 учебни години.

С предлаганите промените в наредбата се предвижда да отпадне служебният избор и да се делегират по-големи права на директорите на учебните заведения при избора на доставчици. В тях липсва изискването да се избират производители, чиито площи са разположени на разстояние до 100 км от учебното заведение. При постановен отказ за одобрение на заявител от ДФ "Земеделие" директорът на учебното заведение може да обяви нова процедура за набиране на предложения.“

По двете училищни схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ на децата в градините и училищата се предлагат плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти. Целта е насърчаване на здравословното хранене на децата, подобряване на хранителните им навици и увеличаване на възможностите за пазарна реализация на мляко, млечни продукти, плодове и зеленчуци в страната.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Шефът на БНБ: Икономическият растеж в България е един от най-високите в ЕС

„Резултатите в банковия сектор се подобряват за четвърта поредна година, кредитната активност е един от основните фактори за икономическия растеж в България, който е един от най-високите в ЕС. Показателите на банките се подобряват, включително рентабилността. Лошите кредити намаляват”. Това заяви в „Неделята на NOVA” управителят на БНБ Димитър Радев.

4 от 10 фирми в Гърция търсят специалисти

Четири на десет фирми в Гърция търсят инженери, химици и адвокати и други висококвалифицирани специалисти, пише „Катимерини“. Недостигът на кадри е независимо от високата безработица в южната ни съседка, която е на ниво от 16,7%.

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота между САЩ и Китай

Търговските спорове свалиха с 15% стокооборота от януари до края на ноември между САЩ и Китай с 15,2% на годишна база до 494,5 млрд. долара, сочат данни на митническото управление на КНР, цитирани от световните агенции.