През ноември животните в говедовъдната ферма преминават към условията на зимно отглеждане, посочват от Националната служба за съвети в земеделието.


Хигиената в оборите трябва да бъде на ниво, боксовете и леглата да са чисти и сухи, въздухът в обора да бъде сух и чист, без студени течения. Храненето да бъде съобразено със състоянието на животните - бременност, лактация, сухостоен период. Трябва да са подсигурени подходящи фуражи - силаж, сено, слама, царевичак, кореноплоди и др. Царевичният силаж в дажбите на кравите трябва да бъде около 5-7 кг от сухото вещество, сеното минимум 3 кг дневно, слама и царевичак – в количества до 2 кг, концентрираният фураж – 0,300 кг на литър мляко. Сухите фуражи да бъдат защитени от влага, а силажите и другите ферментирали фуражи да се съхраняват по начин, който не позволява развитието на гнилостните процеси. На животните не трябва да се дават плесенясали и замръзнали фуражи.
При овцете
През втория период от бременността, поради повишените нужди от енергия и протеин, овцете майки трябва да се хранят само с висококачествени фуражи. Незаменими фуражи през този период са качественото ливадно или люцерново сено, което се дава в количество 0,5-1,5 кг, концентриран фураж – 0,4-0,5 кг, а може да се включат и около 2-3 кг царевичен силаж. На овцете майки се осигурява достъп до сол и минерални смески под формата на блокчета. Да не се с изхранват плесенясали, замръзнали и нискокачествени фуражи, защото те водят до аборти при животните.
Трудно
Козите преминават по-трудно от пасищен към оборен начин на отглеждане. Животните губят апетит, приемат неохотно фуражите и отслабват. Затова преминаването към оборен режим на хранене трябва да става постепенно  в продължение на 10-15 дни, като всеки ден се намалява времето за паша и се извършва подхранване на животните сутрин и вечер  със сено и листников фураж. Приемането на замръзнала вода и храна води до аборти. Може да се извеждат козите на паша и през зимата при условие, че времето не е дъждовно, няма поледици и мъгли. Това се отразява благоприятно на организма, подобрява се смилаемостта на фуражите и води до по-доброто им усвояване.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Отглежда се  пасищно, издържа на  жега и студ

Смелата овца Лакон дава млякото си за рокфор

Отглежда се пасищно, издържа на жега и студ

 

Овцата лакон е на път да се превърне в хит сред овцевъдите в България. Въпреки че в резултат на селективната дейност особено във Франция породата се отглежда основно за мляко, интересът към нея тук расте всяка година.

Дават 2,1 млн. лв. помощ заради природни бедствия


ДФ „Земеделие” изплаща близо 2,1 млн. лева (2 093 568 лв.) на 239 стопани, заявили подпомагане по схемата на държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия”.