Помощта за екскурзоводи и планински водачи вече е в ход

Помощта за екскурзоводи и планински водачи вече е в ход

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа анекса за получаване на 3 млн. лв по пилотния проект на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. (ОПИК). Това съобщиха от пресцентъра на туристическото ведомство. През мярката се осигурява възможност 3 129 600лв. да бъдат изразходвани за „Подпомагане създаването и функционирането на организациите за управление на туристическите райони (ОУТР) за наемане на външни експерти“.

Целта на финансирането е да бъдат подпомогнати специфични професии в туристическия сектор, пострадали от кризата, породена от COVID-19.

„Изключително доволна съм, че успяхме да договорим финансова подкрепа от над 3 млн. лв. за екскурзоводите и планинските водачи. Това са близо 1500 души, които очакваха нашата подкрепа'', заяви Николова.

Проектът на Министерството на туризма цели повишаване на капацитета на малките, средните и микро предприятия в сектора и се изпълнява по ОПИК. Предвижда се по него да бъдат наети експерти с определена квалификация, в т.ч. екскурзоводи и планински водачи, които да изпълняват дейности по организиране на онлайн презентации и турове. За свършената работа специалистите ще получат възнаграждение, а дейността им ще бъде възлагана по реда на Закона за обществените поръчки.

Поводът този подход да бъде приложен в подкрепа на екскурзоводите и планинските водачи, е че същите ще могат в по-бързи срокове да се възползват от възможността да получат финансиране, каквото до момента не са имали. От друга страна, ще могат да допринесат със своите знания, умения и опит за насърчаване на вътрешния туризъм в страната.

Предстои допълнително да бъде публикувана информация с детайлите за начина, сроковете и документите за кандидатстване.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.