Помощите за туроператорите тръгват през септември

Помощите за туроператорите тръгват през септември

Отпускането на безвъзмездната помощ за туроператори и турагенти в размер на 10 млн. лв. започва през септември, стана ясно по време на среща между вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и представители на браншови организации. В дискусията участваха Илияна Илиева, ръководител на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката, БАТА, АБТТА, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ и Българската асоциация „Изходящ туризъм“.

Припомняме, че директен бенефициент на средствата е Министерството на туризма, а крайни получатели са туроператорите и туристическите агенти, регистрирани по Закона за туризма.

„Министерството на икономиката и Министерството на туризма сме максимално ангажирани за прозрачно съблюдаване на процедурата и прилагане на съкратени сроковете по пилотния й проект“, коментира Николова.

Заявленията за помощта ще се подават само по електронен път като изискваните декларации са силно намалени. Те ще се приемат в рамките на пет дни. Други справки и проверки ще се извършват по служебен път, посочва се още в критериите.

Двете страни постигнаха съгласие относно разпределянето на средствата – те ще бъдат пропорционални на общия оборот през 2019 г. на допуснатите кандидати.

Вицепремиерът увери, че това няма да е последната схема в подкрепа на бранша, като обеща да положи усилия за дофинансирането по схемата чрез новите мерки на икономическото министерство в подкрепа на малките и средните предприятия, а също и през националния бюджет.

От бизнеса пък настояха правителствената мярка 80:20 да се трансформира в 80:0, за да се подпомогне допълнително най-пострадалия от пандемията сектор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.