0

П омощ заради ниските изкупни цени и разходите за безопасност на работниците по време на розобер ще получат само стопанствата, които отглеждат Роза Дамасцена и бялата роза Алба.

Помощ заради ниските изкупни цени и разходите за безопасност на работниците по време на розобер ще получат само стопанствата, които отглеждат Роза Дамасцена и бялата роза Алба.

Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на парламентарен контрол.

Предимство

Розопроизводителите са най-пострадалите земеделци тази година заради вируса и затова ще са предимство, припомни земеделският министър. „Ние ще се борим да защитаваме ставка между 80 и 90 лв. на декар“, подчерта тя. Става дума за хоризонталната мярка COVID-19, която страната ни предложи на Брюксел. Очаква се за земеделие да получим 1 млн. лв.

Градини

Пари обаче ще вземат само градините с регистрираните земеделски производители. Това са изискванията на ЕС, допълни министърът. На въпрос на депутат от левицата, че много от малките розови градини не могат да се регистрират като такива, но пък присъстват в списъците на отглеждащи маслодайна роза, тя отговори, че ще питаме ЕК да разреши. Танева обаче беше категорична, че площите, които ще бъдат подпомогнати, ще са само с признатите Дамасцена и Алба.

Качество

Има сръбски сортове, които нямат качествата на маслодайната роза. Техните собственици няма как да се възползват от помощта. Танева подчерта, че именно такива розови насаждения са били изкоренени този сезон. Тя изнесе данни, че към момента подадените заявления за идентификация на розови насаждения по Закона за розите са 2243. От тях проверени на място са 2009, което представлява 89.6% от заявленията. 64 заявления не отговарят на изискванията на закона и тяхната Rosa damascena и Rosa alba имат примеси с други сортове рози.
"Всички розови насаждения, за които бяха подадени информации в медийното пространство за изкореняване, бяха проверени от нашите служби. Те не са нито Rosa damascena, нито Rosa alba, а са сръбски и други сортови примеси, които няма да попаднат в обхвата на подкрепата за сектора, която в момента е в процедура. Площите с извършена идентификация с Rosa damascena и Rosa alba са 42 300 дка. Общата площ за идентификация е 47 хил. дка. Това са данните от извършената идентификация."