0

З а пореден, вече 27-и път Поморие от 11 юни ще бъде домакин на международния фестивал на православната музика под наслов „Света Богородица – достойно ест“. В продължение на 3 дни в едноименния храм ще звучат изпълнения на български и руски църковно-славянски песнопения.

За пореден, вече 27-и път Поморие от 11 юни ще бъде домакин на международния фестивал на православната музика под наслов „Света Богородица – достойно ест“. В продължение на 3 дни в едноименния храм ще звучат изпълнения на български и руски църковно-славянски песнопения.

Сред участниците са знаменитите с гласовете си ансамбъл при московския храм „Св. Великомъченик Панталеймон“ и хора на Киевската духовна академия и семинария, с диригенти бележитите Мария Исаева и архимандрит Роман (Подлубняк).

От Стара Загора с диригентската си палка ще тръгне митрополит Киприан, който ще поведе 23 певци от архиерейския си хор. В програмата на фестивала са включени хоровете при ловешкия храм „Света Троица“, ботевградския „Успение на пресвета Богородица“, столичния „Покров Богородичен“ и домакините с диригент Рада Джафарова – Петрова.

Старозагорските хористи ще участват при откриването и закриването на фестивала, като на финала към тях ще се присъединят такива и  от Рига. По думите на митрополит Киприан в програмата са включени три песнопения за Света божествена литургия на митрополит Иларион Алфеев, автор на ораторията  „Страсти по Матей“, която прозвуча за пръв път у нас от сцената на старозагорския античен форум. Фестивалът в Поморие има конкурсен характер, част от песнопенията ще бъдат разучавани на място. Хорът, чийто диригент е старозагорският йерей, е създаден през 2018-а година, част от изпълнителите са хористи при държавната опера. Преди година те впечатлиха публиката в Светлановската зала на московския международен дом на музиката и молещите се в Богоявленския събор, където служи патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.